Hoe moet de positie van vacaturesites beoordeeld worden?
Er is een aantal kanttekeningen te maken bij de diverse banensites:
- Ruim tien jaar na de lancering van de eerste succesvolle banensite JobNews is het stof inmiddels neergedwarreld. Niet verwonderlijk dat uiteindelijk toch de marktposities bepaald blijken door “het grote geld” (vooral het internationaal opererende Monsterboard) en de marktmacht van de oude papieren (regionale) dagbladen. De Telegraaf (vacaturekrant.nl) en Wegener (jobtrack.nl) doen uiteindelijk goede zaken op basis van hun ruime doorplaatsingsmogelijkheden van krant naar site en vice versa. Intermediair houdt online haar positie gericht op de hogere functies (als uitvloeisel van de controlled circulation criteria die voor de ontvangst van het weekblad gelden) en heeft marktstrategisch nationalevacaturebank.nl aangekocht om “alle” vacatures te kunnen plaatsen. JobNews is zich vooral gaan richten op vacatures voor hoger opgeleiden; daarmee wordt goed aangesloten op de Kluwer-doelgroepen. Qua bereik heeft de site de slag echter duidelijk gemist.
- ReedBusiness (voormalig Elsevier) heeft in de papieren vacaturemarkt de slag een aantal malen gemist (Elseviers Weekblad, Carrière, TotalJobs).
- Innovatieve nieuwkomers als Megajobs.nl (advertenties worden via een knappe zoekmachine gegenereerd van nationale en Europese banensites én bedrijvensites) vertoeven vooralsnog in de periferie van de markt.
- Vaak zijn de vacaturesites onderdeel van een mix: print, televisie, radio, internet, abri’s en games.
Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 224 vragen en antwoorden over Werving en selectie.