Veel onderzoek naar stadslogistiek: waar blijft de impact?

Ik was afgelopen week op een wereldwijde conferentie over stedelijke logistiek, georganiseerd door Metrans in Los Angeles – een megastad vol asfalt en eindeloze files.

Tijdens de conferentie werden inspirerende inzichten gedeeld over zero-emissie voertuigen, betalen voor laden en lossen in de stad, digital twins, vrachtfietsen, ruimte voor logistiek in de stad, slimme routeplanningsmethoden en een integrale aanpak gebaseerd op het Physical Internet. Een mooie balans tussen theorie en praktijk uit vele living labs. En geweldig om zoveel betrokken jonge professionals te ontmoeten.

Maar de olifant in de kamer blijft het gedrag van verladers, logistiek dienstverleners, ontvangers en overheden. Wat gaan we écht doen om de groei van stadslogistiek te beheersen en de overlast om te buigen naar een positieve impact voor alle betrokkenen? Welke fundamenteel andere keuzes durven we te maken? Zonder die keuzes blijven we aan de marge rommelen.

Er staan alweer veel nieuwe congressen op de agenda het komende jaar. Wat als die allemaal zouden beginnen met een gezamenlijke stip op de horizon? Met de vraag: welke impact willen we bereiken – en wanneer?

Elke presentatie zou dan moeten starten met: welk probleem los je op (en waarom)? Waarom maakt jouw oplossing het verschil in de weerbarstige praktijk van stadslogistiek? En wat heb je nodig – van verladers, logistiek dienstverleners, ontvangers én overheden – om dat waar te maken? Samen moeten we werken aan een positieve impact van stadslogistiek.

Walther Ploos van Amstel.

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE, word een pro!  >>