Als managementdenker met een passie voor neurowetenschappen, wil ik vandaag een lans breken voor een fenomeen dat velen van ons kennen: uitstelgedrag. Maar voordat u uw to-do lijst erbij pakt om deze column later te lezen, blijf nog even hangen. Uw brein zal u dankbaar zijn.
Ons brein is een meester in energiemanagement. Hoewel het slechts 2% van ons lichaamsgewicht uitmaakt, verbruikt het ongeveer 20% van onze energie. Daarom is het niet verwonderlijk dat het brein (soms onbewuste) strategieën heeft ontwikkeld om energie te besparen, zoals het vermijden van taken die veel mentale inspanning vereisen.
Het Central Executive Network (CEN), dat betrokken is bij functies zoals planning en aandacht, speelt een cruciale rol bij het uitvoeren van complexe taken. Wanneer dit netwerk vermoeid raakt, bijvoorbeeld door stress of overbelasting, kan het brein ervoor kiezen om taken uit te stellen. Dit is geen luiheid, maar een slimme manier van het brein om zichzelf te beschermen tegen overbelasting.
In plaats van uitstelgedrag te zien als een zwakte, kunnen we het beschouwen als een signaal van het brein dat het behoefte heeft aan herstel. Het is een uitnodiging om te pauzeren, te reflecteren en prioriteiten te heroverwegen. Door dit signaal serieus te nemen, kunnen we effectiever en met meer energie aan onze taken beginnen.
Dus, de volgende keer dat u merkt dat u een taak uitstelt, bedank dan uw brein voor zijn uitstekende energiemanagement. Geniet er een beetje van. En geef het de rust die het nodig heeft.
Bert Overbeek is een ervaren organisatie- en teamtrainer en executive coach (bertoverbeek@icloud.com)
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>