Wat zijn de vervolgstappen als UWV de ontslagaanvraag afwijst?
Als blijkt dat UWV om inhoudelijke redenen geen ontslagvergunning verleent en wil de werkgever zich hier niet bij neerleggen, dan heeft zijn er drie mogelijkheden:
- Kantonrechter - De werkgever kan geen bezwaar maken tegen de beslissing van UWV, maar wel in beroep gaan bij de kantonrechter. Hij moet dan binnen twee maanden een procedure starten. De rechter toetst de aanvraag helemaal opnieuw, zonder het besluit van UWV hierbij te betrekken. De kans bestaat dat de rechter het contract wel ontbindt, ook vanwege nieuwe aangebrachte feiten of omstandigheden. Wijst ook de kantonrechter het verzoek af, dan kan de werkgever nog in hoger beroep of in cassatie.
- Herhaalde aanvraag - Binnen twee maanden na het besluit van UWV mag de werkgever de ontslagaanvraag nogmaals indienen. Zo’n herhaalde aanvraag is mogelijk bij nieuwe feiten of omstandigheden, bijvoorbeeld als een grote klant vertrekt en daardoor de financiële situatie verslechtert. Er is geen sprake van een nieuwe situatie als de werkgever zijn verzoek op een andere ontslaggrond baseert, terwijl de zaak hetzelfde blijft. UWV neemt de aanvraag dan niet in behandeling. Na de beroepstermijn van twee maanden wil UWV het verzoek wel weer bekijken, omdat de situatie veranderd kan zijn.
- Wederzijds goedvinden - Lukt het de werkgever niet om ontslag af te dwingen bij UWV of de kantonrechter, dan kan hij proberen met de werknemer te schikken via een vaststellingsovereenkomst.
Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 336 vragen en antwoorden over Ontslagzaken.