Bol is gestart met het testen van een eigen elektrische bezorgdienst voor bestellingen die klanten plaatsen bij verkooppartners. De uitvoering ligt bij de Bol start-up Ampère, en de proef vindt voorlopig alleen plaats in de regio’s Rotterdam en Utrecht.
Regio op de bezorgketen
Voor de verkooppartners van Bol is Ampère geen onbekende. Sinds 2022, haalt Ampère pakketten op bij verkooppartners om ze naar centrale depots te brengen. Tot voor kort werd de bezorging naar de klant – de zogeheten ‘last mile’ – vervolgens overgelaten aan andere bezorgdiensten. Sinds eind 2024 bezorgt Ampère ook zélf pakketten aan de deur, volledig elektrisch. Vooralsnog gebeurt dat alleen binnen de dienst ‘Verzenden via bol’ en als proef, maar het is een duidelijke stap richting meer regie over de bezorgketen.
Volgens een woordvoerder draait het vooral om maatwerk en flexibiliteit voor verkooppartners: "Met Ampère willen we onze logistieke dienstverlening beter afstemmen op de wensen van klanten én partners. Dankzij deze samenwerking kunnen we sneller leveren – soms nog op dezelfde dag."
Blauwe Bol-busjes in de straat
Of Ampère uiteindelijk een groter deel van de bezorging van bol op zich zal nemen, is nog niet duidelijk. Wel zet bol in op uitbreiding. Zo laat een woordvoerder tegenover Twinkle weten: "Ampère verzorgt nu de collectie van pakketten bij verkooppartners die een logistieke dienst van bol afnemen. Deze week zijn we gestart met ‘Same Day Last Mile’: bestellingen die vóór 23:59 binnenkomen, worden ’s ochtends opgehaald en dezelfde dag nog geleverd."
Data en machine learning
Ampère onderzoekt actief hoe chauffeurs optimaal kunnen worden ondersteund tijdens hun bezorgroutes. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is het inschatten van de stoptijd per adres – een aspect dat in de praktijk complexer blijkt dan het op het eerste gezicht lijkt. Om hier beter inzicht in te krijgen, verzamelt Ampère al geruime tijd GPS-data rond afleverlocaties. Omdat data op zichzelf niet altijd voldoende context biedt, wordt deze informatie nu gecombineerd met externe gegevens over gebouwtypes per adres.
Deze koppeling maakt het mogelijk om te analyseren hoe het type woning de stoptijd beïnvloedt. Zo duurt een levering bij een flat doorgaans langer dan bij een eengezinswoning – een verschil dat chauffeurs dagelijks ervaren. Ook Picnic gebruikt deze data voor slimme planning.
De gecombineerde dataset wordt gebruikt om een machine learning model te trainen, met als doel de stoptijd per stop met een maximale afwijking van 10% te voorspellen. De eerste resultaten van dit model zijn positief. Daarom wordt het model nu als proef toegepast in stedelijke gebieden, waar de variatie in stoptijden het grootst is. Het uiteindelijke doel is om de werkdruk voor chauffeurs te verlagen en de bezorgprocessen efficiënter te maken.
Cycloon en Budbee
Het is niet de eerste keer dat bol eigen bezorgopties verkent. Eerder gebeurde dat met fietsbezorger Cycloon, dat inmiddels is verkocht aan Intrapost. Ook Budbee was tot september 2024 betrokken bij de bezorging, maar richt zich nu alleen nog op leveringen via pakketkluizen.
Foto/beeld: Ampère
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>