Wat houdt de normalisering rechtspositie voor ambtenaren in?

De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA), een wettechnisch gezien zeer ingrijpende verandering is ingevoerd per 2020. De Ambtenarenwet is gewijzigd en de arbeidsrechterlijke (rechts)positie van ambtenaren is identiek aan die van werknemers in het private bedrijfsleven. INiet de bestuursrechter, maar de burgerlijke rechter is bevoegd om uitspraken te doen met betrekking tot arbeidsgeschillen tussen overheidswerkgevers en ambtenaren. Ambtenaren onmtvangen een arbeidsovereenkomst van hun werkgever (eerder ontvingen ambtenaren een eenzijdig aanstellingsbesluit). Door deze wijziging zijn ook de in de Algemene wet bestuursrecht geregelde bezwaar- en beroepsprocedures verdwenen.
Medewerkers in dienst bij een overheidswerkgever blijven 'ambtenaar'. Hierbij is de gewijzigde Ambtenarenwet van toepassing. Zaken zoals integriteit, voorkomen van belangenverstrengeling en de beperking van de vrijheid van meningsuiting worden op deze wijze geregeld.
De wet heeft geen invloed op de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren. Het vaststellen van de arbeidsvoorwaarden blijft voorbehouden aan werkgevers en vakbonden via de Wet op de cao. Ook heeft het wet geen gevolgen voor de pensioenregeling van ambtenaren of het eigenrisicodragerschap voor de WW van overheidswerkgevers.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 336 vragen en antwoorden over Ontslagzaken.