Wat moet er administratief worden geregeld bij overlijden van de werknemer?

Als een werknemer overlijdt is de arbeidsovereenkomst van rechtswege automatisch beëindigd. Het tijdelijk of vast arbeidscontract eindigt zonder opzegging.
In de personeels- en salarisadministratie moet een eindafrekening worden opgesteld waarin alle laatste financiële zaken worden afgehandeld. Zo moet het salaris worden uitbetaald, de vakantiedagen worden berekend, het spaarloon of premie-sparen worden afgehandeld en eventueel andere zaken worden geregeld, zoals bijvoorbeeld telefoon, pc, een lease-auto of nabetalingen van de CAO. De medewerker moet afgemeld worden bij de belastingdienst. Als er een collectieve ziektekostenverzekering is, moet ook de verzekeraar op de hoogte worden gesteld, evenals de pensioenverzekeraar.
Het is wettelijk bepaald dat nabestaanden recht hebben op een overlijdensuitkering. Deze uitkering is minimaal gelijk aan het loon dat de werknemer zou hebben ontvangen vanaf één dag na het overlijden tot en met één maand daarna. Daarop mogen de bedragen van de ziektwet of WIA-uitkering in mindering worden gebracht. In veel cao’s zijn regelingen regelingen opgenomen over uitzonderingen van de hoogte van de uitkering. De overlijdensuitkering is niet belast voor de inkomstenbelasting als deze niet meer dan drie keer het maandloon bedraagt. Niet alle nabestaanden hebben recht op deze uitkering. In de eerste plaats is de uitkering bedoeld voor de partner of echtgenoot waar de overledene mee samenleefde. Als deze er niet is, hebben minderjarige kinderen recht op de uitkering. Als ook deze er niet zijn, gaat de uitkering naar degene waarmee de overledene in gezinsverband leefde en in wiens onderhoud de overleden medewerker voorzag.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 299 vragen en antwoorden over Arbeidsovereenkomsten.