Moet er altijd doorbetaald worden bij ziekte?
Nee, de wet noemt een aantal uitzonderingen. Het is raadzaam deze in voorkomende gevallen niet zonder meer automatisch toe te passen, maar om daarover als werkgever eerst te overleggen met de eigen arbodienst of met een arbeidsjurist of advocaat. De belangrijkste uitzonderingen op de doorbetalingsverplichting van de werkgever zijn:
- Als de ziekte is veroorzaakt door opzet van de werknemer of het gevolg is van een gebrek waarover de werknemer in de aanstellingskeuring gelogen heeft en daardoor ongeschikt was voor de functie. Let op: bij het criterium ‘opzet’ moet de opzet van de werknemer gericht zijn op het arbeidsongeschikt worden en niet op bijvoorbeeld het beoefenen van een risicosport.
- Voor de tijd gedurende welke de genezing van de werknemer door zijn toedoen wordt belemmerd of vertraagd.
- Voor de tijd gedurende welke de werknemer hem aangeboden passende arbeid weigert.
- Verder kan de werkgever op het aan de werknemer door te betalen loon bepaalde inkomsten van de werknemer in mindering brengen.
- Ook kan de werkgever de loondoorbetaling opschorten voor de tijd dat de werknemer zich niet houdt aan redelijke voorschriften over het verstrekken van inlichtingen die de werkgever nodig heeft om het recht op loon vast te stellen (wel of niet ziek). Let op: nadat de werknemer zich alsnog aan de verzuimregels houdt, heeft hij met terugwerkende kracht weer recht op zijn loon.
Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 299 vragen en antwoorden over Arbeidsovereenkomsten.