Wat zijn de verplichtingen voor de werkgever vanuit de Arbeidsomstandighedenwet ten aanzien van agressie en geweld?

De verplichtingen zijn:
  • Werkgevers zijn onder meer verplicht de werknemers, inclusief uitzendkrachten en stagiairs, voor te lichten over de risico’s die zij tijdens hun werk lopen om met agressie en geweld in aanraking te komen. De voorlichting moet ook gaan over de maatregelen die de werkgever heeft genomen om de gevaren zo veel mogelijk te beperken. Het is tevens zaak dat de werkgever het publiek inlicht over genomen maatregelen en geldende gedragsregels. Het is daarnaast essentieel om met het personeel regelmatig te overleggen over het beleid tegen agressie en geweld. De werknemers weten immers zelf het beste in welke gevallen zij zich bedreigd voelen.
  • Ernstige ongevallen als gevolg van agressie en geweld dient de werkgever direct te melden bij de Arbeidsinspectie* en dienen beschreven te worden in een register.
  • Het ontwikkelen van effectief beleid tegen agressie en geweld sluit aan bij andere taken die de werkgever op het terrein van de arbeidsomstandigheden heeft. Zo kan de werkgever de zaken op het gebied van agressie en geweld meenemen in de RI&E (risico- inventarisatie en –evaluatie). De werkgever kan bij het opstellen van de RI&E de deskundige hulp van een Arbodienst inschakelen. Deze dienst kan ook helpen bij het ontwikkelen van een beleid voor de opvang van slachtoffers.
  • De Arbeidsinspectie houdt toezicht op de naleving van de Arbowet en controleert het beleid dat de werkgever voert tegen agressie en geweld. De dienst kan op eigen initiatief een aanwijzing geven over de juiste naleving van wettelijke bepalingen. Werkgever en werknemers kunnen ook om een aanwijzing vragen, als ze het niet eens zijn over de aanpak van agressie en geweld.
*Per 1 januari 2022 heet Inspectie SZW 'Nederlandse Arbeidsinspectie' (of Netherlands Labour Authority' (NLA)).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 309 vragen en antwoorden over Gezondheidsmanagement.