Waarom streven werknemers naar flexibilisering van de arbeid?
Vanwege sociale en culturele veranderingen:
- Individualisering van burgers: mensen willen hun leven naar eigen inzichten kunnen inrichten. Mensen willen in toenemende mate zelf uitmaken of ze kortere of langere tijd van de dag en van hun leven willen werken etc.
- Veranderingen in rolpatronen tussen man en vrouw: Arbeid is weliswaar zeer belangrijk maar zij krijgt een plaats naast ander activiteiten zoals, zorgtaken, vrijetijdsbesteding,
- Het gewenste hoge niveau van consumptie vereist dat er binnen het gezin een tweede inkomen komt.
- Positie op de arbeidsmarkt. In een tijd dat er veel en snel (ook) in het werk verandert, hebben werknemers er belang bij breed gekwalificeerd en inzetbaar te zijn. Zij zijn dan minder kwetsbaar bij veranderingen.
- Kwaliteit van werk. Werknemers zullen zich in het algemeen meer verantwoordelijk voelen, indien zij meer autonomie hebben in hun werk en gevarieerde en zinvolle taken vervullen. Dit betekent voor hen dat zij de plicht hebben tot het afleggen van rekenschap over de resultaten van hun werk. De enorme groei van banen die te maken hebben met kennis (70% van het aantal beroepen drijft voornamelijk op denkkracht van mensen). Consequenties hiervan:
- Mobiliteit van de werknemer: denkkracht hoort bij mensen. Als die vertrekken nemen zij de denkkracht mee (i.t.t. vroeger waar meer het accent op machinebediening lag; machines neem je niet mee).
- Organisaties zullen rekening moeten houden met uiteenlopende mogelijkheden, wensen en behoeften van werknemers ten aanzien van hun werk.
Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 309 vragen en antwoorden over Gezondheidsmanagement.