Hoe vindt BTW-aftrek plaats bij inkoop voor zowel zakelijke als privédoeleinden?
Privé-gebruik van ingekochte goederen/diensten zal zich voornamelijk voordoen bij eenmanszaken. Het recht op aftrek hangt dan af van de vermogensetikettering. Indien de ondernemer de goederen/diensten volledig toerekent aan zijn ondernemingsvermogen, dan creëert hij daarmee een volledig recht op aftrek van voorbelasting. Indien hij een goed vervolgens onttrekt aan zijn bedrijf, bijvoorbeeld voor privé-gebruik, dan wordt de onttrekking beschouwd als een belastbare levering, waarover de ondernemer in principe BTW is verschuldigd. Indien de ondernemer de goederen volledig voor privé-doeleinden bestemt, mag hij derhalve geen BTW in aftrek nemen. Wanneer hij de goederen echter in zijn onderneming gaat gebruiken voor belaste prestaties, kan hij het recht op aftrek alsnog corrigeren. Ten slotte kan de ondernemer er natuurlijk voor kiezen om de ingekochte goederen/diensten die hij voor beide doeleinden zal gebruiken, evenredig als privé en ondernemingsvermogen te etiketteren. Voor woon/bedrijfspanden geldt met ingang van 2011 een afwijkende regeling. Een dergelijk pand kan een ondernemer voortaan alleen voor het zakelijk gebruikte gedeelte tot zijn ondernemersvermogen rekenen. Alleen voor dit gedeelte van het pand bestaat een recht op aftrek.
Voor het privé-gebruik van een personenauto en het privé-gebruik van elektriciteit, gas, warmte en water gelden aparte regelingen.
Voor het privé-gebruik van een personenauto en het privé-gebruik van elektriciteit, gas, warmte en water gelden aparte regelingen.
Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 372 vragen en antwoorden over BTW.