Wat zijn de regels rondom vakantietoeslag?
Iedereen in Nederland die in dienstbetrekking werkt, heeft recht op deze vakantiebijslag (vastgelegd in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag):
- De vakantiebijslag moet minimaal 8% zijn van het brutoloon. Verdient een werknemer meer dan drie keer het minimumloon, dan is de werkgever niet verplicht om over het meerdere vakantiebijslag te betalen;
- De werkgever is niet alleen vakantiebijslag verschuldigd over het brutoloon van de werknemer, maar ook over aan de dienstbetrekking verbonden toeslagen, zoals onregelmatigheidstoeslag, provisie, prestatietoeslagen, gevarengeld en tegemoetkomingen in de hypotheek. Over bijzondere beloningen, zoals verdiensten uit overwerk, winst- en eindejaarsuitkeringen, uitkeringen bij bijzondere gelegenheden (zoals een jubileumuitkering of dertiende maand) en onkostenvergoedingen, is geen vakantiebijslag verschuldigd;
- Als een werknemer ziek is geweest en daarom maar 70 procent loon kreeg, wordt ook over dit bedrag vakantiebijslag berekend. Dit geldt ook als het loon verlaagd was door verlof.
- Het is niet verplicht de vakantiebijslag uit te betalen in de maand mei of juni. Het staat de werkgever vrij om, als dat in de cao of arbeidsovereenkomst zo is afgesproken, het in een andere maand uit te betalen of over het jaar te verdelen door het iedere maand in het salaris te verwerken.
Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 247 vragen en antwoorden over Belonen & Beoordelen.