Waar moet een huurder opletten bij het huren van een pand?
Tips bij het aangaan van een huurovereenkomst:
- Denk goed na over het huurdoel. Huur alleen op de groei als u zeker bent van die groei;
- Neem al een deskundige in de arm in het beginstadium, voorafgaand aan de contractonderhandelingen.
- Sluit een ROZ-contract* af waarin ook de plichten van de verhuurder duidelijk staan vermeld, zoals de consequenties voor de verhuurder wanneer hij in gebreke blijft;
- Maak geen mondelinge afspraken. Let goed op de afspraken buiten het standaardcontract;
- Als u snel kunt verhuizen, kom dan een korte opzegtermijn overeen. Maar nooit korter dan zes weken. Wie stabiliteit wil, doet goed aan een langlopend contract met een jaar opzegtermijn;
- Bevestig alles schriftelijk en bewaar de correspondentie.
- Let op dat de in het contract naar inflatiecorrectie geïndexeerde jaarlijkse huurverhoging niet wordt overschreden. Alleen na beëindiging van de contractuele huurperiode mag een huurprijsherziening worden aangevraagd. Let op dat de verhuurder zich hieraan houdt en niet tussentijds de prijzen opschroeft. Hetzelfde geldt voor de afgesproken servicekosten die vrijwel altijd op basis van nacalculatie worden verrekend.
- Noteer uw water- en energieverbruik of vraag de verhuurder om een kopie van de opgave van de energieleverancier. Als u een ruimte in een bedrijfsverzamelgebouw huurt, neem dan in het contract op dat u alleen de energie betaalt die u verbruikt. Wanneer u geen zicht op de meterstanden hebt, vraag dan bij twijfel de verhuurder om een kopie van de opgave van de energieleverancier.
- Blijf altijd communiceren met de verhuurder, voorkom een conflict.
- Voorkom stilzwijgende verlenging en zeg op tijd op, volgens het contract. Doe dat aangetekend als dat in het contract verplicht is gesteld, een opzegging mail is dan niet rechtsgeldig.
Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 114 vragen en antwoorden over Vastgoed Huur & Verhuur.