Wat zijn de basis-elementen van ARBO-beleid?
Werkgevers zijn verplicht een Arbobeleid te voeren. De minimale onderdelen hiervan zijn:
- Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), waarin beschreven wordt welke risico's het werk met zich meebrengt voor de werknemers. Verder moet er een plan van aanpak zijn waarin staat hoe risico's voor de veiligheid en gezondheid worden aangepakt en wanneer dat gebeurt. De RI&E verschilt qua inhoud en omvang per organisatie (bv. chemie vs boekhandel).
- Ziekteverzuimbeleid: De werkgever moet zich laten bijstaan door een bedrijfsarts voor de begeleiding van zieke werknemers. en sluit hier eventueel een contract af met een Arbodienst. Als de personeelsvertegenwoordiging of ondernemingsraad (OR) ermee instemt, kan de werkgever ook kiezen voor een maatwerkregeling. De werkgever bepaalt dan zelf hoe, en met welke deskundige de preventie en begeleiding van ziekteverzuim worden geregeld.
- Bedrijfshulpverlening (BHV): Bij een ongeval of bijvoorbeeld brand zorgen bedrijfshulpverleners (BHV'ers) voor de eerste hulpverlening. De werkgever moet ervoor zorgen dat er voldoende BHV'ers zijn en dat ze hun taken goed kunnen uitvoeren. Er zijn geen specifieke opleidingseisen. De werkgever kan zelf de taken van de bedrijfshulpverlening op zich nemen, maar hij moet dan wel ten minste een werknemer aanwijzen die hem vervangt bij afwezigheid.
- Preventiemedewerker die weet welke risico's er bij in de dagelijkse werkzaamheden zijn en hierover voorlichting geeft. Elke werkgever moet ten minste 1 preventiemedewerker aanwijzen. In kleine bedrijven (25 werknemers of minder) mag de werkgever ook preventiemedewerker zijn.
- Preventief medisch onderzoek (PMO, was: Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO). De werkgever zorgt ervoor dat de werknemers een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek kunnen ondergaan. De bedrijfsarts kijkt dan of er gezondheidsproblemen als gevolg van het werk zijn. De werknemer is niet verplicht om deel te nemen aan een PMO.
- Arbocatalogi: Als opvolger van de Arboconvenanten, bevatten Arbocatalogi per sector afspraken tussen werkgevers en werknemers over meer veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Een Arbocatalogus is begrijpelijk, beschrijft risico’s en oplossingen en is maatwerk. De catalogus beschrijft technieken en manieren, werkwijzen, normen en praktische handleidingen voor veilig en gezond werken.
Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 269 vragen en antwoorden over ARBO: Wet- en regelgeving.