Hoe is het risico op hacks, malware en datadiefstalr op de thuiswerkplek te verkleinen?
Een zo veilig mogelijke thuiswerkplek is op deze manier te bereiken:
- Update (mobiele) apparaten en software (browser, plug-ins, besturingssysteem, applicaties, antivirus en firmware). Zet de automatische updates aan.
- Gebruik een beveiligde verbinding, vertrouwde (wifi-)netwerken. Maak gebruik van een virtueel privénetwerk (VPN). Zet op het wifi-netwerk thuis een sterk wachtwoord. Maak een gasten-wifi aan zodat bezoek op een ander netwerk inlogt dan het netwerk waar u op werkt.
- Installeer een antivirusprogramma dat ook tegen ransomware beschermt, bijvoorbeeld ESET of BitDefender. Gebruik dit voor alle computers en mobiele apparaten, dus ook voor Apple-producten. Installeer een firewall.
- Gebruik veilige, sterke wachtwoorden en wachtwoordmanage. Elk account een ander wachtwoord. Sla ze veilig op in een wachtwoordmanager, bijvoorbeeld LastPass of Dashlane.
- Pas 2-stapsverificatie toe - Beveilig accounts en apparaten met een extra stap door middel van een authenticator, een code via sms, vingerscan of gezichtsherkenning.
- Werk en privé gescheiden - Gebruik geen privé-emailaccounts. Werk het liefst op zakelijke apparatuur. Doe privézaken zoals shoppen, spelletjes en social media op een ander apparaat of ten minste onder een ander account.
- Wees alert op phishingmails en telefoontjes - Controleer de inhoud, links en afzender van de emails en scan de bijlage. Wees alert op spookfacturen en neem bij twijfel contact op.
- Wissel gevoelige gegevens veilig uit - Verstuur gevoelige gegevens op een beveiligde manieren niet via applicaties van derden. Zorg voor veilige (cloud)opslag.
- Organiseer de werkplek - Vergrendel de computer of log uit als u er niet achter zit. Berg deze buiten werktijd veilig op. Laat geen gevoelige documenten liggen.
- Download geen onbekende software - Gebruik alleen bekende software die wordt ondersteund door uw bedrijf of door de leverancier.
- Beperk de toegang tot gegevens en systemen - Bekijk kritisch welke gegevens en systemen u nodig hebt. Stel aan de hand daarvan rechten in binnen applicaties en gedeelde schijven of mappen. Zet het delen van bestanden en printers uit. Laat anderen niet op uw computer.
- Maak regelmatig en voldoende back-ups - Of zorg ervoor dat zakelijke bestanden meegaan in de back-ups van het bedrijf.
- Weet wie u moet bereiken bij een hack of malware of andere cyberproblemen - Maak een noodplan. Wat moet er gebeuren en wie moet er worden gewaarschuwd bij een cyberincident? Meld (vermoedelijke) problemen en datalekken altijd!
Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 70 vragen en antwoorden over Thuiswerken.