Welke redenen worden aangevoerd om de gulden opnieuw in te voeren?
Econoom en publicist Mathijs Bouman zette op Z24.nl de argumenten op een rijtje.
- Contractbreuk. Dit is niet de euro waar we eind vorige eeuw voor tekenden. Dat was een monetaire unie van landen die beloofden hun overheidsfinanciën op orde te hebben en te houden. Een unie waar overtreders gestraft zouden worden met enorme boetes. Nu de regels van de euroclub blijkbaar anders zijn en de ballotagecommissie er een zootje van heeft gemaakt, is sprake van contractbreuk. Het is volstrekt legitiem om ons lidmaatschap te heroverwegen.
- Geen geld naar Grieken. Een groot voordeel van uit de euro stappen, is dat Nederland niet hoeft mee te betalen aan de redding van andere eurolanden. Dat blijkt in elk geval uit de Griekse reddingsoperatie. De Britten betalen geen shilling mee, terwijl hun banken wel profiteren als de Grieken hun schulden kunnen betalen. Bij Britse banken ligt voor een kleine 12 miljard euro aan Grieks schuldpapier.
- Eigen munt, eigen beleid. Met de gulden hebben we de macht over de geldpers terug. De Nederlandsche Bank gaat weer over het monetaire beleid. Rente en geldgroei kunnen worden aangepast als de Nederlandse economische omstandigheden daarom vragen. Het one-size-fits-all beleid van de ECB ruilen we in voor de tailor made maatpak van DNB.
- Geen euro, geen paniek. Zweden en Denemarken, met allebei hun eigen munt, hebben het tijdens de kredietcrisis zeker niet zwaarder gehad dan Nederland. In Groot-Brittannië verwachten ze in 2011 een groei van 2 procent. Dat is meer dan het Europese gemiddelde. Niet-EU-landen Zwitserland en Noorwegen zijn ook nog lang niet failliet.
- De gulden is betaalbaar. Invoeren van de euro kostte Nederland pakweg zeven miljard gulden. Omgerekend bijna 3,2 miljard euro. Dat is minder dan de 4,8 miljard die we de komende jaren aan Griekenland moeten overmaken. Wie denkt dat we dat geld nooit meer terug zien, is met een invoering van de gulden dus misschien goedkoper uit.
Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 119 vragen en antwoorden over Euro.