Waarom moeten we niet overwegen om uit de euro te stappen?
Redenen om niet uit de Euro te stappen:
- Nederland uit de EU. In het Verdrag van de Europese Unie staat dat alle lidstaten verplicht zijn de euro in te voeren – mits ze zich kwalificeren. Alleen het VK en Denemarken hebben op deze regel een uitzondering bedongen. Voor de andere landen geldt: geen EU-lidmaatschap zonder euro. Wie uit de euro stapt, zal daarom in principe ook de EU moeten verlaten. Dat levert een handelsland als Nederland een enorme schade op. We kunnen proberen om – net als Zwitserland, Noorwegen en IJsland – via de European Free Trade Association toch toegang tot de Europese markt te houden. Maar in Brussel mogen we niet meer meepraten.
- Flexibele wisselkoers. Als de gulden weer is ingevoerd moet Nederland een wisselkoersbeleid ten opzichte van de euro bepalen. We kunnen de munt vastklinken aan de euro, zoals Denemarken doet, en zoals wij vroeger aan de DMark vastzaten. Maar dan geven we de facto toch weer ons monetaire beleid uit handen aan Frankfurt, want we moeten de ECB-rente dan precies gaan volgen. Bovendien lijden we mee als de euro verder onderuit gaat. Maar als de gulden vrij mag zweven, gaat Nederland onzekere tijden tegemoet. Nooit in de recente geschiedenis bewoog de gulden vrij ten opzichte van de Europese munten. Het zal nieuwe onzekerheden geven, voor beleggers, investeerders en het bedrijfsleven.
- Kapitaalvlucht. "No more funny money", schreef de econoom Rudiger Dornbusch in 2000 in de Financial Times. Kleine landen met kleine munten: dat gaat bijna altijd fout. Goede kans dat als Nederland de euro inruilt voor de gulden, internationale bedrijven ons land gaan mijden. Nog voor de herinvoering hebben zij hun vermogen al in Duitsland gestald. Econoom Barry Eichengreen voorspelt voor eurolanden die de munt verlaten dan ook "de moeder aller kredietcrises". Dat geldt ook voor Nederlandse banken. Het is onwaarschijnlijk dat bijvoorbeeld ING vrijwillig de balans in guldens om zal zetten. Ook pensioenfondsen zoeken hun heil mogelijk elders.
- Schuld luidt in euro’s. We kunnen via een wet alle Nederlanders verplichten de gulden te gebruiken. Maar het buitenland heeft daar geen boodschap aan. De Nederlandse staatsschuld luidt nu in euro’s. Die moet daarom ook in die munt worden afgelost. Dat betekent dat een eventuele koersdaling van de gulden de staat meteen miljarden kost. De houdbaarheid van de overheidsfinanciën wordt een stuk onzekerder.
- Het helpt niets. Euro of gulden, Nederland ligt nog altijd in Europa. Ook als we de gulden invoeren zitten onze banken en pensioenfondsen tjokvol staatsobligaties van eurolanden. Als Griekenland omvalt en Spanje de schulden niet meer kan afbetalen, lijdt de Nederlandse economie daar nog evenveel onder. Welke munt wij hier gebruiken om de krentenbollen mee te betalen bij de bakker, maakt voor de kwetsbaarheid van de BV Nederland voor Europese malaise niet veel uit.
Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 119 vragen en antwoorden over Euro.