Tips voor een online presentatie
Tien tips voor online presenteren:
- Gebruik korte en krachtige taal- Mensen zijn online nog sneller afgeleid dan live. Voorkom lange wollige teksten, wees to the point
- Zorg voor een goede voorbereiding - Zorg dat alles klaar staat tot en met een eventueel draaiboek met blokken, pauzes en tijden, zo houdt u regie qua energie en tijd.
- Manage verwachtingen bij de start - Wat is het doel? Wat is wel/niet haalbaar? Wat zijn de opdrachten of actiepunten, wat vraagt u van klanten/partners/collega’s, wat is de eindtijd?
- Prikkel met beeld of korte filmpjes - Zorg dat u meteen de aandacht krijgt door mensen iets te laten zien wat tot de verbeelding spreekt.
- Weinig tekst, veel slides - Gebruik bullets en plaatjes. Om de aandacht vast te houden is het goed veel te variëren in beeld, zodat het verhaal ondersteund wordt en er telkens iets anders te zien is.
- Zorg voor oogcontact en zet de camera aan - Veel mensen hebben ‘videovrees’ en zetten liever hun camera uit: nooit doen! Hierdoor heeft u geen oogcontact en dat is essentieel voor het overdragen van de boodschap - Test vooraf de belichting. 'Sleep', zover als mogelijk is de video’s van kijkers in positie onder de webcam, dan kijkt u hen ook aan tijdens de presentatie.
- Let op kleding en verzorging - Besteed even aandacht aan uzelf en zorg ervoor dat het beeld 'fris' is. Pas op met streepjes/ruitjes; die gaan bewegen in beeld.
- Zorg voor een persoonlijk welkom en interactie - Zorg ervoor dat u de eerste in de video-afspraak bent. Dan heeft u tijd voor een persoonlijk welkom en informeel praatje. Begeleidt u een interactieve brainstormsessie met meerdere personen: houd de kijkers bij de les door diverse opdrachten, vragen en interactie (in breakout rooms) voor te bereiden. Werk in blokken van max. 45 minuten en pauzeer dan.
- Voorkom storende geluiden in de omgeving - Maak vooraf thuis afspraken over geluid en aanwezigheid van huisgenoten/kinderen. Wees ook zorgvuldig qua positie (achtergrond) of kies in het slechtste geval een achtergrondplaatje. Kondig uitzonderingen aan bij de start (verwachtingsmanagement). Doe het geluid van anderen uit (mute) bij een grotere groep als u start en unmute hen als u interactie wenst.
- Vraag na afloop feedback - Wat ging goed, wat sprak aan? (TOP) wat kan een volgende keer beter (TIP)
Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 15 vragen en antwoorden over Presenteren.