Managementsite netwerk

Expeditie Duurzaam

Naar balans voor people, planet and profit

Op deze blogsite ligt de nadruk op hoe duurzaam om te gaan met mensen binnen organisaties. Ga jij mee op expeditie om jouw steen bij te dragen aan een prettig werkverblijf op deze aardkloot voor nu en later?

Expeditie Duurzaam is opgericht door Paola Pisu. Zij is adviseur mens- en organisatieontwikkeling met de focus op ‘leren’ binnen organisaties.


Een digitale transformatiestrategie is pure noodzaak - interview

Paola Pisu Expeditie Duurzaam
64
0
4
Alle artikelen

Recente reacties

Reactie op

Resilient Agility; hoe vergroot je wendbaarheid en veerkracht?

@Henk: Hieruit blijkt weer de kennis van de meester. Mooi stuk Henk. Zelf heb ik recentelijk geleerd om angst te accepteren, het is wat het is, het mag er zijn. In mijn geval past ook: dansen met de angst.
Reactie op

Resilient Agility; hoe vergroot je wendbaarheid en veerkracht?

Om de laatste vraag te beantwoorden voor mij en mijn cursisten:
"angst (fear) is een emotie bedoeld om gevaarlijke grenzen aan te geven. De dreiging van een wild dier bijvoorbeeld. Angst zorgt voor een 'shortcut' in je brein waardoor je direct reageert. Geen tijd om na te denken. We zetten het vaak anders in, met veel negatieve effecten. Het zorgt ervoor dat we waakzaam blijven. Angst heeft ook een relatie met het verliezen van grip op de situatie. Het beschermt ons dus. Angst is helaas de basisemotie die geen ontlading geeft: je krijg er stress van als het te lang duurt. Angst heb je nodig om gevaren aan te laten geven. Het is de emotie die hoort bij levensbedreiging, verwonding en pijn. Elk mens bepaalt zelf hoe die deze emotie gebruikt. Je kunt angst niet veranderen door het te onderdrukken. Door angst weg te duwen of te negeren, ontkracht je de angst maar tijdelijk. Door met je angst in strijd te zijn, op welke manier dan ook, versterk je de kracht en de macht die van de angst uitgaat juist! Stel je bij angst altijd de vraag of er een gevaarlijk monster voor je neus staat! Is het antwoord nee, dan kun je zien dat de angst geconditioneerd is en niet echt. Waarom start ik dan deze emotie, kun je jezelf afvragen? Is het starten van een emotie zoals schrikken, verwondering of verbazing dan niet veel beter?
Henk Smits
Reactie op

Resilient Agility; hoe vergroot je wendbaarheid en veerkracht?

@Marleen: wat fijn jouw persoonlijke noot. En goed dat je weet waar jouw leerpunt / uitdaging ligt. Ja, mindfulness leven, dicht bij je eigen waarheid en wijsheid blijven, vertrouwen hebben dat het uiteindelijk allemaal goed komt. Dat (en meer) helpt bij veerkracht vergroten en weerbaarder zijn en heeft een positief effect op stressbestendigheid en RA.
Reactie op

Resilient Agility; hoe vergroot je wendbaarheid en veerkracht?

@Jeffrey: wijze woorden Jef, hoe kom je daaraan? ;-) Je komt al met een ander Resilient Agility versterkend woord: Loslaten.
Reactie op

Resilient Agility; hoe vergroot je wendbaarheid en veerkracht?

@Lia: dank je wel voor jouw feedback. Als je goed voor jezelf zorgt en van jezelf houdt met al jouw plussen en minnen en behoeftes en dit accepteert, ben je ook beter in staat open te staan voor en te geven om een ander. Als iedereen dat doet, ziet de wereld er mooier uit.
Reactie op

Resilient Agility; hoe vergroot je wendbaarheid en veerkracht?

Interessant stuk en zeer toepasbaar in het leven van alle dag. Vaak heb je achteraf meer veerkracht dan je voor mogelijk had gehouden. Als het gaat om verandering/ onzekerheid maakt het voor mij persoonlijk veel uit op welk vlak/ niveau het plaats vindt. Werkinhoudelijk vind ik nieuwe ontwikkelingen meestal welkome prikkels en wanneer je tijdens een crisissituatie precies het juiste doet geeft dat zelfvertrouwen. Daarentegen geven grote digitale veranderingen mij vaak stress. Mooi wat je schrijft over het met de dag leven, in het hier en nu met vrijheid in je hoofd. De RA geeft tools om jezelf te ontdekken en je innerlijke kracht te versterken.
Marleen
Reactie op

Resilient Agility; hoe vergroot je wendbaarheid en veerkracht?

Duidelijk verhaal en zeer actueel. Als manager krijg je veel op je af. Om de volledige last te dragen is vaak onbegonnen werk. Naast delegeren is dan ook zeker van belang wendbaar en flexibel te zijn en de last aan jou of je medewerkers voorbij te laten gaan. Zeker moeite om aandacht aan te besteden.
Jeffrey
Reactie op

Resilient Agility; hoe vergroot je wendbaarheid en veerkracht?

Een boeiend artikel, Mirella. Je raakt daarmee de essentie van waar het om gaat. Eerst goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Door te achterhalen waar je sterke en zwakke punten zijn en wat jouw weerbaarheid is (de RA) en daar aan te werken, zal het jouw functioneren positief beïnvloeden.
Lia Thijssen
Reactie op

Waar is de gulle lach op de werkvloer gebleven?

Vaak zeggen mensen tegen mij dat ik chagerijnig kijk of heel erg serieus aanwezig ben, terwijl ik van binnen juist dat niet ben, blijkbaar heb ik gewoon een serieus gezicht maar ik bedoel er niks mee, maar goed als de omgeving erg aan het mopperen is dan wordt je er zelf ook niet altijd vrolijk van.
Egbert
Reactie op

Leef je leven; over Bore-out & Continue Leren En Groeien

@Harry: Interessante vraag. Antwoord op beide is nee. Dankzij CLEG groei en ontwikkel je. Meestal is daar een intrinsieke behoefte. Je blijft kennis vergaren, leert nieuwe vaardigheden etc. Zo wordt je als mens "rijker". Je bent tot meer dingen in staat. Een bijkomend voordeel is dat je je niet verveelt.

Wanneer je echter onder jouw niveau en/of kwaliteiten functioneert, raakt motivatie en talent uit balans. Er zijn genoeg mensen die meer willen en kunnen (o.a. door CLEG) die alleen niet de kans krijgen om dat binnen een organisatie te verwezenlijken.

Dit vergroot de kans op bore-out. Andere veroorzakers van bore-out (als oplossingen) vind je in mijn e book “Will bore out replace COVID-19 as the no. 1 disease?” Daarin zit o.a. een praktijkvoorbeeld / interview van iemand die "klein" werd gehouden in het bedrijf.