Waar is de gulle lach op de werkvloer gebleven?

‘De gulle lach is weg uit Amsterdam; chagrijnen zijn het allemaal!’ Als ik zo eens op me heen kijk op diverse werkvloeren, dan is dit citaat van Wim Sonneveld  redelijk vaak op zijn plaats. Nu programma’s als de Luizenmoeder en Toren C het zo goed doen, kun je je afvragen hoe dat toch kan. Is het de herkenbaarheid of is het de onderbewuste hang naar wat minder serieus en minder kritische noten om futiliteiten? De hang naar minder administratie, audits, sprints, lean and agile. Wat minder procesmatig en wat meer chaos?

Verdragen

Het streven naar een duurzame wereld, een foutloos walhalla en wat dies meer zij; dit lijkt nauwelijks nog humor en enige relativering te verdragen. Het maken van een grap is een risico. De consequentie daarvan kan als een boemerang in je gezicht terug gesmeten worden, omdat de gemaakte grap elementen bevat die deze tijd niet meer verdraagt. De druk staat continue op de ketel en daarom zijn we naarstig op zoek naar tijd voor stressmanagement. Maakt dit alles ons nou productiever? Het lijkt mij echt een stuk effectiever als we gaan voor de herintroductie van de gulle lach.

Tegenwicht

De gulle lach biedt een gezond tegenwicht tegen het halen van targets en deadlines. Daar waar gelachen wordt, ligt de productiviteit hoog. Daar waar voluit gelachen wordt en niets onder de tafel gelachen wordt, stijgen de resultaten. Ben je al overtuigd of heb je nog meer argumenten nodig? Hieronder staan er een flink aantal op een rij.

De workload voelt een stuk lichter aan

Richt je aandacht eens op het amusante, grappige of de meest ‘interessante’ momenten van de werkdag. Wat zijn de situaties die de broodnodige glimlach veroorzaken en je mondhoeken naar boven doen krullen? De manager van de andere afdeling die zich gedraagt alsof hij koninklijk bloed heeft? Zo’n ‘awkward’ moment waarop een klant onverwacht iets volkomen ongepasts aan je opbiecht en je de grootste moeite moet doen om je gezicht in de plooi te houden. Of wanneer een college één van die belachelijke kantoorgrappen uithaalt waar een setje collega’s met open ogen intuint. Als je werkelijk niks kunt vinden om te lachen, doe mag je weleens beter je best doen.

Een positieve werkomgeving wordt er mee bevorderd

Mensen die samen lachen, groeien samen. Een team is veel succesvoller als de teamleden zich comfortabel genoeg voelen om te lachen in elkaars gezelschap. Natuurlijk gaat het hierbij om de gulle lach in plaats van de lach waarmee conflicten onder de tafel worden gemanoeuvreerd.

Het brengt mensen samen

Verstrikt blijven zitten in een werkvloerdrama en een pokerface houden, is heel lastig als je door een collega wordt gekieteld…… Euh …

In een #metoo-tijdperk kan ik beter schrijven dat de collega gekke bekken trekt of een meester is in het laten rollen van de ogen. Hoe dan ook; zet verschillen opzij en ga op zoek naar overeenkomsten. Benader werk of een werkconflict als een kans waar je allemaal beter van wordt.

Het laadt de accu op

Oftewel – laughter is the sun that drives winter from the human face – Victor Hugo.

Doe jezelf eens een lol, terwijl je dit leest en lach. Voelt dit gek? Maakt niet uit; gewoon doen! En, …. dit geeft je toch een veel beter gevoel, dan stressvolle gedachten die een eigen leven leiden in je hoofd? Soms is het gewoon goed om even te lachen – ook als je van mening bent dat er helemaal niks te lachen valt. Je kunt jezelf in een soort eeuwige staat van k-gevoel brengen, maar daardoor verdwijnen problemen niet. Een lach, daarentegen, geeft je als het ware een adempauze. En je geeft je arme, uitgeputte brein ook even een pauze – vrij van negatieve input.

Is een breker van spanning

De stress-modus is een akelige situatie waar jij je in kunt bevinden. Een opgejaagde, onrustige of hoge ademhaling, zwetende handpalmen, overweldigd worden door de innerlijke paniekstem in je hoofd waardoor het onmogelijk is om helder te denken. Je kent een aantal van deze of andere reacties vast wel. Het kan ook anders. Een lachsalvo of de slappe lach stimuleert je circulatie, ontspant de spieren en reduceert de stress-symptomen waardoor je weer in staat bent om je beter te focussen.

Een boost voor de creativiteit

Een lach is als een creativiteits-vitamine-sapje voor je brein. Het werk bevrijdend en verlost je van stress, angst en bezorgdheid. Deze drie zaken spoelen je creativiteit met de snelheid van het licht richting doucheputje. Als je vrij bent van angst dat je wordt bekritiseerd of beoordeeld, dan heb je energie over om te denken over creatieve, innovatieve oplossingen.

Zorgt voor meer gelukkige mensen op de werkvloer

Laten we in de spiegel kijken en heel eerlijk zijn: als je het niet leuk vindt om op je werk te zijn, dan lijdt de productiviteit daar onder. Het is onmogelijk om geïnteresseerd te zijn in werk dat ons apathisch of zelfs depressief maakt. Maar als we werken in een omgeving waar een glimlach en de gulle lach dagelijks op het werkmenu staan, dan dragen we met een goed gevoel bij aan de sfeer en de resultaten.

One more thing om te overdenken: Als je te druk bent om te lachen, dan ben je te druk!

O ja, en als je hier als organisatie mee aan de slag wilt, dan volgt hier de tip van de week!

Workshop – Lachen doen we thuis; werk is serious business

Is een speelse, humorvolle workshop met een serieuze ondertoon waarin samen ontdekken wat er te lachen valt centraal staat. Deze onvergetelijke ervaring neem je mee naar de werkvloer. Het effect echoot nog lang na en heeft een positief effect op de sfeer en het relativeringsvermogen. Wil je meer weten over de workshop ‘Lachen doen we thuis; werk is serious business.’ – klik dan op de link bij de workshoptitel.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Jan met de Zon in de rug
Heel goed! Lachen relativeert en maakt dat we onszelf niet zo serieus nemen en de een zich nog beter dan de ander voelt...
A.J.H.P Kloet
Lid sinds 2019
Leuk. Ik merk dat verdriet - overlijden collega, vrouw, kind - dikwijls nog meer gedeeld wordt als vreugde/blijdschap/vrolijkheid - geboorte kind, trouwerij, jubileum.
En wanneer wordt oprechte empathie gezien als een #me too benadering?
Emoties delen - w.o. ook boosheid - blijkt nog een on-ontgonnen gebied.
Egbert
Vaak zeggen mensen tegen mij dat ik chagerijnig kijk of heel erg serieus aanwezig ben, terwijl ik van binnen juist dat niet ben, blijkbaar heb ik gewoon een serieus gezicht maar ik bedoel er niks mee, maar goed als de omgeving erg aan het mopperen is dan wordt je er zelf ook niet altijd vrolijk van.