Leef je leven; over Bore-out & Continue Leren En Groeien

Mirella Eickhof

Ze zeggen “het leven is kort, maak er het beste van”. Ik vind het leven helemaal niet kort. En bovendien ben ik ervan overtuigd dat als het jouw tijd is, dan is het zover.

Liever maak ik me hard om elke dag het beste uit mezelf en mijn leven te halen; leef je leven. Of dat bij anderen te bewerkstelligen. Mijn wens is 120 worden. Hoewel de afgelopen periode er momenten zijn geweest dat ik geen zin meer had in het leven. Dat wil wat zeggen voor een Jobtimist!

Groeistuipen

Alles heeft een doel. In mijn geval betekende dat het achterhalen wat er nou achter mijn pijn en negatieve emoties zit; hoe het doorgronden daarvan leidt tot groei. Ik kampte met meerdere fysieke klachten en was gezien mijn humeur niet bepaald de vrolijkste thuis. Gemakshalve label ik het als een identiteitscrisis.

Het fascinerende was dat ik een paar maanden daarvoor mijn boek over Bore out uitbracht. Hierin staan allerlei tips om verveling, ziekte, stress en andere ongemakken tegen te gaan of daarvan te herstellen. Even kwam de gedachte op: Ik zal toch niet zelf bore-out zijn? Maar nee, het bleek om een maagbacterie te gaan. Toch was het een goede aanleiding om zelf het boek opnieuw door te lezen. Daarbij gebruik makend van de toepasbare adviezen van ervaringsdeskundigen.

Hulp vragen en accepteren

Omdat ik zo’n voorstander ben van CLEG (Continue Leren En Groeien) bewandelde ik, na een diep dal, uiteraard een weg waarin ik weer dagelijks blij en voldaan door het leven huppel. En tijdens die reis kwamen diverse mensen, methodieken en levenslessen op mijn pad. Zoals ik al aangaf, alles in het leven heeft een reden.

De volgende opmerking raakte mij:

Ik ben op een plek in mijn leven waar rust en vrede een prioriteit is en

waar negativiteit geen ruimte voor groei krijgt. (Bron onbekend)

Bore-out

Omdat stress gerelateerde zaken en aandoeningen zoals bore-out en burn-out ons leven dusdanig kunnen vergallen, is het zinvol grip te krijgen op de bijkomstige negatieve emoties. Bore-out: ‘is een vorm van extreme verveling op het werk. Een bore-out zou worden veroorzaakt door routinematig werk, of werk onder het niveau van de werknemer. De symptomen zouden vergelijkbaar zijn met die van een burn-out: vermoeidheid en depressiviteit.’ (Bron Wikipedia)

Onderbelicht en Onderschat

Bore-out is helaas onderbelicht en onderschat. Ik voorspel dat meer en meer mensen op levensvreugde en werkplezier door bore-out gaan inleveren. De vele ongewenste veranderingen op de arbeidsmarkt zoals eindeloze zoom meetings, weinig contact met collega’s, gedwongen ontslagen, faillissementen en het gevoel van beperkingen in onze vrijheid (vakanties, afstand houden, onzekerheid over wat wel en niet mag enz.) veroorzaken negativiteit in ons leven. En dat is weer een voedingsbodem voor stress en bore-out. Niet omdat ik gelijk wil krijgen, maar me vooral richt op het geluk van anderen.

Bore-out verdient onze aandacht. Inzicht in en preventieve maatregelen door zowel de werkgever als werknemer zijn essentieel.

Is bore-out de ‘number 1 disease’?

Ik heb zowel mensen met een bore-out als burn-out begeleid. In mijn (Engels) e-book deel ik zowel wetenswaardigheden, preventietips als ervaringen van ex bore-out kandidaten. Zij kwamen gelukkig sterker uit die stresserende situatie. Een nadeel is, dat in ons dagelijkse leven, het accent voornamelijk op de gevaren van burn-out ligt. Dit is te eenzijdig. Naar schatting lijdt 15% van de Nederlandse beroepsbevolking aan bore-out klachten. Recent onderzoek ontbreekt. Volgens mij schrikken we ons een hoedje als de echte cijfers boven water komen.

Beide aandoeningen kenmerken zich overigens door een negatief zelfbeeld en gaan gepaard met heftige emoties. Tot op enig moment de apathie toe slaat. In ieder geval staat het haaks op een bevredigend leven.

De kwaliteit van jouw leven is de kwaliteit van emoties die jij van dag tot dag ervaart.

Rutney Sluis

Angst is een slechte raadgever

Zorgen, frustraties, irritatie, twijfels, ongeduld. Het zijn allemaal gevoelens die veel energie kosten met als achterliggende emotie: angst. Wanneer je midden in een situatie zit die je zorgen baart of een andere negatieve emotie veroorzaakt, helpt het om op een afstand hiernaar te kijken. Ongeacht of het om bore-out gaat of een andere vervelende ervaring.

Een van de oplossingen is analytische handelen. Achterhaal de volgende zaken om constructief de vraag- of probleemstelling aan te pakken. En daarmee negatieve emoties en beperkende overtuigingen om te buigen. Zodat je meer levenslust overhoudt.

  • Wat is het probleem, wat is de oorzaak, wat zijn oplossingen en wat is de beste oplossing?
  • Wanneer pak ik het aan?

Oplossingen die voor mij werken

Om weer grip op mezelf en mijn passie voor het leven te krijgen, ondernam ik meerdere stappen. Aan het eind van de rit concludeer ik dat mijn levensmissie, doelen en wensen hetzelfde zijn. Alleen de aanpak is gewijzigd. Zo leerde ik mijn emoties niet meer weg te stoppen of te bagatelliseren. Wat een verademing.

Enkele gekozen acties

  • Nog bewuster kijken naar positieve dingen, naar zaken en mensen waar ik blij van word en energie van krijg.
  • Afstand nemen, bepaalde situaties (of meningen) onbelangrijk vinden.
  • Luisteren naar mijn lichaam en toegeven aan mijn behoefte.
  • Als ik me down, onrustig of leeg voel = iets actiefs doen (lopen, bewegen, oefeningen, dansen etc.).
  • Ademhalingsoefeningen, vooral goed als stressreductie.

Het belangrijkste is: anders reageren dan voorheen, ofwel een andere mindset. Ik ben van ver gekomen, om verder te komen.

Mirella Eickhof van Way2Talent omschrijft zichzelf als een Jobtimist. Zij is voorstander van het hebben van een rol, werkomgeving, job wat energie en optimisme oplevert.

 

Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden

50% korting op een Pro-abonnement 

Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >> 

Peter Kars
Een werknemer met bore-out zou een uitdaging voor elke werkgever moeten zijn, in de zin dat zo'n werknemer in een functie die hem / haar wel uitdaagt, veel meer voor een werkgever kan gaan betekenen. Beide partijen hebben er dan baat bij.
Mirella, bedankt voor dit artikel!
Carolien Kuyper
Goed artikel Mirella! 👍🏼
Ik ben zelf helaas ervaringsdeskundige met bore-out. Je talenten niet kunnen inzetten is zo frustrerend, kost zoveel energie en is zo ontzettend zonde van je capaciteiten. Mooi dat we beiden, op onze eigen manier, daar mensen mee kunnen helpen.
Dat klopt als een bus Peter. Wanneer een werknemer zijn of haar talenten optimaal kan inzetten en daarmee benutten, werkt dit positief door voor alle partijen. En daarmee ook de klant en andere stake holders ofwel de interne als externe belanghebbenden. Als die medewerker dan ook nog de gelegenheid krijgt, zich verder te ontwikkelen, uitgedaagd wordt, nog meer verantwoordelijkheden op zich neemt of mag nemen, dan hebben we te maken met een succesvolle arbeidsrelatie.

Dank je wel voor jouw compliment.
Frank Jacobs
Leuk en leerzaam artikel Mirella. Deze term was tot nu toe ook voor mij onbekend. Learning all the time! :) Goed dat je er aandacht aan besteedt.
Wat zal het een bevrijding voor je zijn geweest; het gevoel dat je jouw emoties niet meer hoeft weg te stoppen. Het is een cliché maar gedeelde leed is (vaak) halve leed.
Het leven is te kort om er niet alles uit te halen. Helaas komt men daar pas (te) laat achter.
Dus Leef bewust en Geniet bewust!
Dank je voor het delen! 🙏
Dan had ik jou ook mooi kunnen interviewen voor mijn boek "Will bore out replace COVID-19 as the no. 1 disease?" Carolien. Ongetwijfeld heb jij vele tips voor mensen die momenteel zelf lijden aan bore-out. Wie weet, komt er een vervolg.
Alfred
De afgelopen periode tijdens de pandemie hebben we allemaal ongetwijfeld de voor ons eerder belangrijke waarden opnieuw gewogen. Een andere manier van samenwerken waarop we erg veel op ons zelf waren aangewezen, hierdoor bewust geworden van kleine en grote behoeften.

Herkenbaar dat focus op je lijf en behoefte aan positiviteit van belang zijn in moeilijke tijden. Toegeven aan behoeften waarmee je jezelf een beetje beloond in het werk en het leven voorkomen dan de gevreesde bore -out . Herkenbaar Mirella.
Rob van der Jagt
Openhartig en treffend geschreven. Er wordt te weinig aandacht geschonken aan deze onderwerpen.
Lenny Kamphuis
Wat gaaf doe je goed super trots!!!
@Frank: ha, ha, daarom doe ik ook aan CLEG om te leren en anderen die ervoor open staan, ook tot nieuwe inzichten en in dit specifieke geval, tot nieuwe begrippen te komen.

Omgaan met emoties op een gezonde manier, was/is voor mij een levensles. Ik kan wel "sterk en stoer" doen naar de buitenwacht. Het lichaam geeft op enig moment toch signalen en wake up calls. Op basis van wilskracht kom je ver maar gaat dus vaak ten koste van andere zaken.

Bottom line: het leven is en blijft mooi. Een van mijn affirmaties is: Geniet elk moment, elke dag.
@Lenny: wat leuk en lief om dit te lezen. En dan te bedenken dat wij elkaar kennen uit de periode dat we beiden nog in onze adolescentie tijd zaten waarin kwetsbaarheid en het leven verkennen, een (nog) grote(re) rol speelden.
@Rob: dank je wel voor het compliment. Als het aan mij ligt, blijf ik over dit soort zaken schrijven.

In mijn e book: “Will bore out replace COVID-19 as the no. 1 disease?” beschrijf ik wat de (financiële) consequenties voor het bedrijf zijn met bore-out werknemers.

Goed werkgeverschap bestaat o.a. uit .... en nu een stukje uit dat boek "This also implies that an employer is morally and legally – but most of all, humanly – obliged to take care of their employees. They must make sure they do everything in their power to positively influence the state of mind of the people who work for them – especially those who suffer from stress-related disorders such as bore out.

Dit ontslaat natuurlijk niet de werknemer van de eigen verantwoordelijkheid om zelf ook te zorgen dat deze mentaal en fysiek gezond blijft. Daarom zijn er meerdere tips voor die werknemer opdat deze niet bore-out raakt. Of geeft het handvatten, als het toch zo ver is gekomen, dat deze hiervan herstelt.

Zolang beide partijen in dialoog blijven en open staan voor elkaars feedback en hulp en aandacht aan elkaar schenken, is er hoop.
@Alfred: fijn dat het herkenbaar is. Luisteren naar die behoefte en er daadwerkelijk mee aan de slag gaan en daarmee voor jezelf kiezen, is aan te bevelen. Zelf inzicht helpt ook daarbij.

Los daarvan is ruimte van de organisatie eveneens belangrijk. Als je namelijk onder jouw kwaliteiten functioneert, dan raakt motivatie en talent uit balans. Ik ken genoeg mensen die meer willen en kunnen maar die niet de kans krijgen binnen het bedrijf om zo te acteren.
Harry van Dijk
Bore out en Constant leren en groeien, is dat niet tegenstrijdig, of word je bore out, als je niet constant leert en groeit?
@Harry: Interessante vraag. Antwoord op beide is nee. Dankzij CLEG groei en ontwikkel je. Meestal is daar een intrinsieke behoefte. Je blijft kennis vergaren, leert nieuwe vaardigheden etc. Zo wordt je als mens "rijker". Je bent tot meer dingen in staat. Een bijkomend voordeel is dat je je niet verveelt.

Wanneer je echter onder jouw niveau en/of kwaliteiten functioneert, raakt motivatie en talent uit balans. Er zijn genoeg mensen die meer willen en kunnen (o.a. door CLEG) die alleen niet de kans krijgen om dat binnen een organisatie te verwezenlijken.

Dit vergroot de kans op bore-out. Andere veroorzakers van bore-out (als oplossingen) vind je in mijn e book “Will bore out replace COVID-19 as the no. 1 disease?” Daarin zit o.a. een praktijkvoorbeeld / interview van iemand die "klein" werd gehouden in het bedrijf.