Waarom 'white label' hubs de stadslogistiek niet gaan redden

Met de komst van zero-emissiezones komt het concept van white label stadshubs weer in beeld: neutrale overslagpunten waar goederen gebundeld worden voor emissievrije stadsdistributie. Hoewel het in theorie veel voordelen biedt, zoals minder voertuigen in de stad, lagere kosten en schonere lucht, blijkt de praktijk weerbarstig. Hans Quak scrhijft erover op Logistiek.nl. Hij stelt dat de white label hub geen universele oplossing is voor stadslogistiek.

De hubs leveren vaak weinig toegevoegde waarde op voor bestaande logistieke partijen die al over efficiënte distributienetwerken, ook richting de binnensteden, beschikken. De snelle ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare elektrische voertuigen maakt de noodzaak van gedeelde hubs bovendien minder urgent. Het bundelen van goederen van verschillende vervoerders is complex, kostbaar en vraagt het veel ruimte nabij steden. De dienstverleners werken al vanuit 300 eigen hubs in Nederland, elk met hun eigen kenmerken en doelgroepen en bundelen al voor verschillende klanten.

Hans Quak: "Daar komt bij dat het opzetten en onderhouden van een hub kost geld, en de vraag is wie deze kosten gaat dragen. In een markt waar marges al dun zijn, is het lastig om partijen te overtuigen om te investeren in een gedeelde infrastructuur. Bovendien moeten de kostenbesparingen die een hub zou moeten opleveren, opwegen tegen de extra kosten van het gebruik ervan. In de huidige praktijk blijkt dit vaak niet het geval".

Hubs opgezet door vastgoedontwikkelaars weten eveneens moeilijk gebruikers te trekken, omdat de toegevoegde diensten in de praktijk weinig aantrekkelijk zijn. In tegenstelling tot de white label hubs blijken gespecialiseerde, eigen hubs van logistieke dienstverleners of ontvangers zoals bouwhubs juist wel economisch haalbaar en effectief. Een economische haalbaarheid die nog zou kunnen verbeteren als de logistieke dienstverleners meer zouden samenwerken. Gelukkig gebeurt dat steeds vaker. Er is behoefte aan diverse, doelgroepgerichte oplossingen die wél echt waarde toevoegen.

Bron: Logistiek.nl

Lees ook: Waar blijven de stadshubs?

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE, word een pro!  >>