Het nieuwe tanken... of laden

E-lympic vervangt het huidige traditionele tankstation op het Amsterdamse Stadionplein. Het wordt het het eerste Amsterdamse tankstation van de toekomst. Het wordt een baanbrekende mobiliteitshub die diverse innovatieve mobiliteitsoplossingen onder één dak samenbrengt. De hub biedt snelladers, verschillende vormen van elektrische deelmobiliteit, oplaadpunten voor vaartuigen en ondersteunende diensten zoals horeca, werkplekken, retail en meer. Ook wordt onderzocht welke logistieke functies waardevol kunnen zijn op deze locatie.

Samenwerking en Kennisontwikkeling

De gemeente Amsterdam werkt samen met de exploitant en kennisinstellingen, zoals het AMS Institute, om inzichten te verwerven over het gebruik, de werking en de effecten van de verschillende onderdelen van de hub. Daarnaast biedt E-lympic ruimte voor experimenten met nieuwe mobiliteitsconcepten.

Vanwege de vernieuwende aard van E-lympic wordt de realisatie in twee fases aanbesteed. In de eerste fase, die dit voorjaar is afgerond, is een consortium van TotalEnergies en Pon geselecteerd om E-lympic te bouwen en te exploiteren. In de tweede fase, de bouwteamfase, werken TotalEnergies en Pon samen met de gemeente, AMS Institute, omwonenden en lokale ondernemers aan het definitieve ontwerp van de hub. Dit proces zorgt ervoor dat partijen kunnen bijdragen aan de samenstelling van de hub en dat de gemeente waardevolle kennis opdoet over de ontwikkeling van mobiliteitshubs. De concessie voor de realisatie- en exploitatiefase wordt naar verwachting eind 2024 gegund aan TotalEnergies en Pon.

Iconische Locatie in Amsterdam Zuid

E-lympic wordt ontwikkeld op de locatie van een traditioneel tankstation aan het Stadionplein in Amsterdam Zuid. Deze locatie is ideaal vanwege de nabijheid van belangrijke uitvalswegen, OV-haltes, de P+R en parkeergarage Olympisch Stadion, en het water van de Stadiongracht. De faciliteiten van E-lympic zullen een groot aantal bewoners en ondernemers uit de omgeving bedienen. Het ontwerp van E-lympic zal harmoniseren met de architectonisch bijzondere omgeving van het Olympisch Stadion en gebruik maken van natuurlijke en duurzame materialen zoals hout en gerecycled aluminium. De hele locatie wordt levendig en groen gemaakt.

Waarom E-lympic?

Amsterdam streeft naar een uitstootvrije zone binnen de ring in 2030. Om dit te bereiken, zijn meer snellaadlocaties noodzakelijk. Tegelijkertijd is het elektriciteitsnet overvol, waardoor slimme energieoplossingen nodig zijn. Daarnaast stimuleert de gemeente het gebruik van deelmobiliteit om de stad toegankelijk te houden en de ruimte voor eigen autobezit te verminderen.

E-lympic is de eerste stap in de transformatie van de ruim 60 tankstationlocaties in de stad. Dit project combineert laadfaciliteiten voor voertuigen en vaartuigen, biedt verschillende vormen van deelmobiliteit aan en gaat op een slimme manier om met lokaal opgewekte energie. Om het elektriciteitsnet te ontlasten, zal E-lympic optimaal gebruik maken van lokaal opgewekte energie. Dit gebeurt onder andere met een megabatterij, ondersteund door een slim energiemanagementsysteem.

De kennis uit dit project is waardevolle input voor de transformatie-aanpak van de gemeente Amsterdam. Dit begint al tijdens de bouwteamfase en wordt voortgezet tijdens de concessiefase. Het project E-lympic is onderdeel van het Smart Mobility Programma van de afdeling Innovatie en V&OR Programma Hubs en Deelmobiliteit.

Bron: gemeente Amsterdam

Foto: gemeente Amsterdam

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO