Heineken komt met bierhub in Cityhub XL Amsterdam

Om efficiënter en milieuvriendelijker te opereren, opent Heineken een speciale bierhub aan de rand van Amsterdam. Deze hub wordt gevestigd in het meerlaagse stadsdistributiecentrum CTPark, ook bekend als Cityhub XL Amsterdam. De bierhub ligt aan het water in de Hemhaven van Amsterdam, op slechts twee kilometer van de binnenstad en dicht bij Zaandam. Vanuit deze strategische locatie gaat Heineken de horeca in de stad sneller en duurzamer beleveren.

CTPark Amsterdam City was gisteren ook nieuws in NRC. Voor ruim 300 miljoen euro werd in Amsterdam de grootste en meest duurzame stadsdistributiehub van Nederland gebouwd. Maar 80 procent staat leeg. Is de huur te hoog? En wat voor rol speelt de toekomstige emissieloze zone?

Huurders

VolkerWessels Bouwmaterieel was de eerste huurder. Het bedrijf gebruikt 14.000 vierkante meter op de begane grond als uitvalsbasis voor de bevoorrading van Amsterdamse bouwplaatsen. De komst van VolkerWessels werd al in december 2020 door ondernemer Wim Beelen aangekondigd. Bijna drie jaar later voegde Growy zich erbij. Dit bedrijf teelt in de stadshub onder meer slagewassen, kruiden en microgroenten speciaal voor de horeca. Deze maand sluit een derde huurder zich aan: Heineken gaat vanuit deze nieuwe ‘bierhub’ de Amsterdamse binnenstad beleveren. Binnenkort maakt CTP ook andere huurders bekend.

Moeizaam

Ondanks de komst van een nieuwe huurder blijft het logistieke complex van 125.000 vierkante meter, inclusief 10.000 vierkante meter kantoorruimte, grotendeels leegstaan. Meer dan 80 procent van het gebouw is nog altijd onbenut. Volgens experts speelt de hoge huurprijs een belangrijke rol in de lage bezettingsgraad. Met een huur van 120 euro per vierkante meter per jaar ligt deze fors boven het gemiddelde van 80 euro in het omliggende havengebied. "Het complex heeft te maken met concurrentie van goedkopere alternatieven in de buurt," verklaart René Buck, van Buck Consultants International.

In afwachting van de komst van drie verwachte gebruikers wordt een deel van de zes grote hallen omgebouwd tot kleinere units. De vraag naar grote ruimtes van meer dan 10.000 vierkante meter is in de stadslogistiek relatief beperkt. Daarom bieden ze nu units aan vanaf 2.500 vierkante meter.

Gedoe met het Havenbedrijf

Jim Orsel, hoofd industrieel en logistiek vastgoed bij vastgoedadviseur CBRE, zegt in NRC dat de huurderstoets door het Havenbedrijf een rol bij de moeizame verhuur, niet alleen wat CTPark Amsterdam betreft, ook in het nabijgelegen Atlaspark en elders in het Amsterdamse havengebied. Jim Orsel legt rechtstreeks verband tussen de toets en de leegstand, die in het havengebied enkele procentpunten hoger ligt dan elders in de stad. Hij zegt: "Tot een jaar of tien geleden maakte het havenbedrijf nog wel eens uitzonderingen. Maar toen begonnen andere verhuurders te roepen dat ze die ook wilden. Sindsdien houdt het havenbedrijf zich scherp aan de voorschriften.”

Walther Ploos van Amstel, lector stadslogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam, vindt CTPark Amsterdam de ‘perfecte locatie’ voor stadsdistributie van bijvoorbeeld bouwlogistiek, afval en dranken voor de horeca over water, voor zowel goederen die naar de stad gaan als goederen die eruit komen. De (eerdere) onduidelijkheid over de Amsterdamse zero-emissie zone is ook lastig voor ondernemers die vooruit willen kijken.

Lange adem

Amsterdam wil autoluw worden, maar dat gaat langzaam. Ondernemers moeten tijdig hun logistieke netwerk aanpassen bijvoorbeeld met stadshubs en microhubs op locaties waar voldoende laadmogelijkheden zijn. Het is wachten wat de uitvoeringsagenda ‘Stedelijke logistiek’ hier gaat brengen en welke visie de wethouder heeft op de toekomst van stadslogistiek in Amsterdam. Bedrijven wachten dan nog even af of de stad echt op slot gaat… en vooral wanneer, hoe en waar. Voorlopig wordt stadslogistiek nauwelijks een strobreed in de weg gelegd.

Bedrijven moeten nog leren dat ze bij het vestigen van een ‘last mile’ cityhub verder kijken dan de huurpijs van de vierkante meters. Het gaat om met wie je samen, in de toekomst, het beste de klanten in de stad kan bedienen. Samen kun je uiteindelijk meer klanten bedienen, nieuwe business binnen halen en misschien wel kosten besparen. Daar biedt CTPark Amsterdam in elk geval alle kansen voor.

Lees ook: Cityhub CTPark is een kwestie van lange adem