Meest Gelezen ManagementPro 2018 entries!

Met Stip op No. 1 van 'Meest Gelezen ManagementPro 2018 entries' staat 'Waarom Jij Ongelukkig bent op je Werk…..'. Blijkbaar (….) werd met deze titel bij veel lezers een gevoelige snaar geraakt. Zij leken zich te herkennen in feiten als 'presteren onder tijdsdruk, megalomane leidinggevenden, chagrijnige kantoormaten, lage verbondenheid, gebrek aan commitment, het zurige gevoel in je maag'. No 2 maakte het er al niet veel beter op: ‘Vertrouwenspersonen en Klokkenluiders, ze zijn Niet te Vertrouwen….’. Het is ook nog al een uitspraak, deze titel, niet mijn mening als wel de mening van veel bestuurders, managers die te maken hebben met vertrouwenspersonen. Eindverantwoordelijken blijken een ambivalente verhouding te hebben met vertrouwenspersonen: mooi dat je bedrijf hen beschikbaar heeft, lastig wordt het als er door je medewerkers van hen gebruik wordt gemaakt.....

Op No. 3 'Bancaire Januskop: Top Bankiers tonen 2 Gezichten, en niet alleen zij…..'. De verhouding tussen banken en de Nederlandse samenleving blijft een moeizame, zo bleek dit jaar o.m. uit een scala aan incidenten variërend van dubieuze salarisverhogingen tot witwas praktijken. Dat was het ene bancaire gezicht dat we zagen. Het andere gezicht dat zijn de mediaberichten die de banken de wereld insturen variërend van Missies gericht op integer handelen tot aan het oplossen van het wereld voedsel probleem; ga er maar aan staan.

Op No. 4: 'Kwaliteit Nederlands Management is van Bedenkelijk Niveau: wel LEAN maar niet KAIZEN'. Het wordt maar weer eens duidelijk: hoe prikkelender de titel, hoe meer lezers je trekt.... Het Nederlands bedrijfsleven was dit jaar in de ban, soms zelfs letterlijk, van een scala aan Lean varianten. Nu bleek, uit onderzoek van de RU Groningen, dat al deze Lean inspanningen maar 'weinig zoden aan de dijk zetten': “Als Nederlandse bedrijven hun zaken net zo zouden organiseren als bedrijven in Duitsland en Zweden, kunnen ze 4% meer omzet draaien en 7% winstgevender zijn.”

Op No. 5: 'Niet alleen Defensie heeft Dringend Spijkerbroeken nodig. Helpen hier Referenties?' De (grootste) uitdaging waarmee het Ministerie van Defensie te maken heeft nl. het werven én het behouden van talent, was direct symptomatisch voor het nagenoeg gehele Nederlandse bedrijfsleven. 'Nagenoeg' omdat er altijd uitzonderingen zijn (NB; een entry die een mooie 10e plaats opleverde); hoezo je verstoppen achter een 'krappe arbeidsmarkt'?

Kijken we dan nog even naar een 'overall' Top 5 van de hier nu 2.348 entries die via de verschillende zoek/vind sites zijn gevonden/geraadpleegd, dan zijn dat:

  1. Strategic Alignment: het zit in de mensen, niet in het papier. (2015)
  2. Het verschil tussen Doel en Missie. (2016)
  3. GREINER Model: Organisatie Verandering of Organisatie Ontwikkeling? (2010)
  4. Ben jij een goede baas of ben jij een Geweldige!? (2011);
  5. Je Medewerker is Opgebrand! Kan die Brand worden geblust? (2018)

Waarbij de Nrs. 1 t/m 3 hun, soms wisselende, kopposities stevig in handen lijken te hebben, is 'overall' Nr. 4 een opvallende nieuwkomer/stijger. Inhoud en titel lijken sterk overeen te komen met titel/inhoud van de '2018 Top 5'. Dat geldt ook voor  'overall' Nr. 5, een entry die net buiten de '2018 Top 5' viel.

Je kan een trend ontdekken in deze beide Top 5's, een trend gerelateerd aan het werven en behouden van talent i.c.m. al dan niet aanwezige management-/leiderschapskwaliteiten. De aanzet voor de eerste, nieuwe 2019 entries lijkt daarmee te worden gezet....

Ik wens je een mooie jaarwisseling en een bijzonder goed begin van 2019!

NB; Opvallend is toch dat entries m.b.t. disruptie zoals robotica, machine leren, kunstmatige intelligentie e.d. laag scoren. Maar zoals de WRR 3 jaar terug al constateerde: 'd.i. voor de bestuurskamers geen thema'; nog steeds niet zo (b)lijkt & die trend is een gemiste kans, vind ik.

*YT: i.p.v. vuurwerk......