Je hebt een vacature. Zou je Mick (78), Keith (78), Ron (75), Paul (80), Bruce (72), Rob (79) aannemen? Of wordt het toch Nyck (27)?

Omdat de 62-jarige Fransman Philippe Cimadomo, tijdens de aan de 24H Le Mans voorafgaande vrije trainingen, diverse crashes en incidenten veroorzaakte, incidenten waarbij hij ook andere coureurs in gevaar bracht, werd Philippe vorig weekeinde door de wedstrijdleiding vervangen voor de 27 jarige Nyck de Vries.

Nieuw talent De Vries die op de 'werkvoer' v/m talent Cimadomo vervangt is daarmee een mooie (sic) metafoor want ook op de werkvloer van jouw organisatie zou dit kunnen gebeuren: v/m talent (bewust noem ik hem/haar geen 'oudere') kan niet meer, of onvoldoende meekomen, vervangen door nieuw c.q. jong talent zou dan een optie kunnen zijn. 'Kunnen zijn', als er geen krapte op de arbeidsmarkt zou zijn.

'Tienduizenden ongewenst werkloze 55-plussers ondanks recordkrapte' meldt Nieuwsuur.

"Veel 55-plussers hebben te dealen met een soort beeldvorming. Ze solliciteren zich wezenloos, maar ze komen er niet tussen."

Als deze 55 plussers allemaal Cimadomo's zijn, is er wellicht 'iets' voor te zeggen, voor dat 'wezenloos solliciteren'. Maar d.i. volgens mij een onderschatting van het potentieel dat, en de ambitie die, deze m/v (bewust noem ik het niet 'nog') kunnen hebben.

Je kan als werkgever last hebben van 'iets' als een 'leeftijdsvooroordeel':

"is een vooroordeel over individuen of groepen op basis van hun leeftijd. Dit hoeft niet alleen van toepassing te zijn bij seniore medewerkers. Het kan ook van toepassing zijn bij mensen die net starten op de arbeidsmarkt."

Bron: 'De Inclusieve Organisatie'.

Generatiemanagement, ook wel leeftijd diversiteit* genoemd, koppelen aan een generatie-indeling is niet handig. Talent management (waarvan generatiemanagement een deel is) koppel je aan het individu. Dan zie je opmerkelijke verschillen: een (vooruit) 'oudere' die op de werkvloer tot meer in staat is dan iemand van 1 (of zelfs meerdere) generatie(s) 'onder' of na hem/haar.

Een cruciale vraag is, aan ieder talent: wat doe/deed jij aan je leven lang ontwikkelen? Zelf nam/neem ik me voor iedere dag iets nieuws te leren en dat lukt me als 'boomer' na al die jaren nu nog steeds vrij goed.
Vorige week vrijdag nog, tijdens de dialoog in de Master Class Business Development informeerde student Karim mij over Obsidian. Dat maakt me nieuwsgiering, vervolgens verdiep ik me daarin; conclusie: handig 'tool'.

Er komt, natuurlijk (letterlijk), een moment dat de 'Philippe Cimadomo's (m/v)' onder ons worden vervangen door 'Nyck de Vries-en (m/v)', en da's maar goed ook. Maar tot het zover is kunnen we samen, talent en organisatie, wellicht beter kijken naar dat wat er nog wel mogelijk is op de werkvloer, en niet naar dat wat er niet meer mogelijk zou kunnen zijn.

Maandagavond ging op het laatste moment het concert dat Mick, Keith, Ron c.s. aka the Rolling Stones zouden geven in de Johan Cruyff arena niet door. Bij Mick Jagger was corona geconstateerd. Met de te verwachten nieuwe coronapandemie zou dit ook een reden kunnen zijn om een oudere niet aan te nemen. Weet dan dat leeftijdsgenoten van Nyck ook getroffen worden door het virus.

*Diversiteit op de werkplek, het betekent meer dan je denkt;

  • Diversiteit op de werkplek gaat over een door iedere medewerker individueel toe te passen optimalisatie van werk en werkprocessen;
  • Diversiteit op de werkplek gaat over prestaties van de organisatie als geheel;
  • Diversiteit op de werkplek gaat over iedereen, niet alleen over de ondervertegenwoordigde groepen;
  • Diversiteit op de werkplek gaat over het herkennen en het vieren van verschillen.

260622

Nadat op woensdag 22 juni Rob de Nijs (79) met nog steeds sterke stem, zijn essentiële vaardigheid en belangrijkste attribuut, in de Ziggo Dome zijn laatste optreden verzorgde, werd gisteravond Paul McCartney de oudste (80) artiest die optrad op het Britse Glastonbury festival. Eén van de artiesten waarmee Paul optrad was Bruce Springsteen, met 72 jr. nog zo'n 'levende legende'. Aan het begin van de nacht stond sir Paul ruim 2 1/2 uur op het podium, Glory Days indeed. 

 

Willem E.A.J. Scheepers; organisatie ontwikkelaar, adviseur, docent, auteur.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro