Leeftijdbewust beleid & De praktijk

Het getheoretiseer over leeftijdsbewust personeelsbeleid neemt hand over hand toe terwijl onderzoek aangeeft dat 80 % van de bedrijven zich hier nog geen zorgen over maakt. Een eigen praktijkgericht onderzoek binnen het bedrijf geeft voldoende inzicht om te kunnen bepalen welk beleid in de toekomst nodig is.
Als je kunt beschikken over een database met gegevens over leeftijd, functie en werkmaatschappij krijg je na rangschikking en analyse al snel een beeld van de leeftijdsopbouw en de zwaarte van functies. Bij ons bleek na analyse o.a. het volgende:
Ongeveer 10 % van de medewerkers is jonger dan 30 jaar
Ongeveer 50 % van de medewerkers is ouder dan 45 jaar
Ongeveer 200 medewerkers kunnen de komende 5 jaar nog gebruik maken van een VUT regeling.
Dit zijn zomaar wat gegevens waaruit je al kunt afleiden dat je als bedrijf hierop beleid moet ontwikkelen. De leeftijdsopbouw bleek niet evenwichtig. Te weinig jongeren (10 %)en daarbij is deze groep schaars op de arbeidsmarkt.
De komende 20 jaar gaat 50 % van het personeel met pensioen. Over een lange periode ontstaat er een extra uitstroom ten opzichte van de reguliere uitstroom van personeel die er altijd al is.
De komende 5 jaar een verdubbelde uitstroom vanwege het VUT effect. Dit in combinatie met de economische groei veroorzaakt spanning op de arbeidsmarkt waarop bedrijven moeten inspelen. Niet alleen de vraag hoe haal ik personeel binnen om de vacatures in te vullen, maar ook hoe houdt ik mijn personeel binnen het bedrijf is een vraag waar een bedrijf rekening mee moet houden.
Met behulp van een eenvoudig eigen onderzoek kan je gericht beleid ontwikkelen.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro