Reactie op

Zijn de ideeën van Ricardo Semler ('Semco') nog steeds vernieuwend en bruikbaar?

Helemaal eens met je conclusie.
Wel is het jammer dat zo weinig begrepen lijkt te worden dat Semco met Flows/Stromen werkte terwijl Ulbo de Sitter dat ontwerpprincipe uitwerkte in zijn Moderne SocioTechniek en zelfs voordat Lean dat naar voren haalde.
Minimale of geen stafafdelingen en zo min mogelijk shared servicegroepen zijn eveneens een Semco-uitgangspunt.
L.J. Lekkerkerk
Lid sinds 2019
Reactie op

Leiderschap bij morele dilemma’s in de boardroom

Ik heb het niet zo op Mijntje met haar gender gedram.
Maar die morele overwegingenmatrix en helder communiceren over dilemma's is een goed idee!
Ir. Jan G.M. van der Zanden
Lid sinds 2019
Reactie op

Is de Doomloop van het toeslagenstelsel nog te keren

De 300 mln fraude per jaar ... zet het even in perspectief van het totale bedrag aan toeslag aub. Absoluut veel geld, maar relatief gering als %. Fraudebestijrding is net als het streven naar zero defects; dat kan op enig moment duurder worden dan de afkeur die je ermee bespaart.

En bijvoorbeeld de toeslagen direct aan de 'begunstigde' overmaken? ZorgT aan zorgverzekeraar, HuurT aan verhuurder.
De KinderBijslag lijkt minder fraudegevoelig geregeld, dus misschien kan de Toeslagendienst iets van de SVB leren.
L.J. Lekkerkerk
Lid sinds 2019
Reactie op

Succes voor hockeyers op de Olympische Spelen in Parijs

Voor de liefhebbers, vandaag in het Algemeen Dagblad mijn reactie op de 17 strafschoppen van Ajax en dan met name die van Brobbey.
Gyuri George Vergouw
Auteur
Reactie op

Kan CHAT-GPT organisatievraagstukken oplossen

Interessante uiteenzetting Willem.
Dank je wel.

Ook het laten maken van een (basis) plan voor bijvoorbeeld testen van een systeem of maken van een projectplan kan heel goed met taalmodellen als ChatGPT. Het biedt legio-mogelijkheden. Daarna kan het vervolgens specifiek worden gemaakt. De kwaliteit van de plannen gemaakt op deze manier doet niet onder voor plannen gemaakt door alleen maar denkwerk en schrijfwerk van mensen.

@Niels. Het huidige niveau van taalmodellen wordt geduid als 'Conversational AI'.
De link naar het artikel hier beneden laat zien wat we van taalmodellen zoals ChatGPT kunnen verwachten de komende tijd: https://www.frankwatching.com/archive/2024/08/15/project-strawberry-gpt-5-agi-openai/
Leon Dohmen
Pro-lid
Reactie op

Kan CHAT-GPT organisatievraagstukken oplossen

AI kan NIETS oplossen. Dat moeten mensen doen, zeker als het om organiseren gaat. AI kan wel helpen om enige basis-ideeën neer te leggen en suggesties te genereren. Vervolgens is het aan verstandige mensen om in hún situatie de input van AI te leggen naast die van henzelf en andere bronnen om zinvolle verbeteringen in de organisatie te organiseren.
Niels van der Stappen
Lid sinds 2020
Reactie op

De sociale kant van Scientific Management

Dag Hans,

Meer bedrijfskundig (en digitaal) inzicht zal inderdaad flink helpen om organisaties beter te laten functioneren waarbij medewerkers zich prettiger voelen.

V.w.b. jouw opmerking over Moderne SocioTechniek en een 'Dutch Design'-aanpak: Kun je hier een artikel voor schrijven dat we publiceren hier op ManagementSite?
Leon Dohmen
Auteur
Reactie op

Proef met maximaal 30 minuten laden en lossen in de Amsterdamse Pijp

Er zijn niet teveel ondernemers. Er zijn te weinig zakelijk te gebruiken laad- en losplaatsen.

Je kan beter de toerist en de niet-bewoner alleen toegang tot de stad geven. Dan nemen zij geen parkeerruimte meer in. Die ruimte reserveer je voor laad- en losplaats of blauwe zones.

Biedt voor hen betaalbare (met bezoekers kortingskaart) taxi mogelijkheden aan.
Stef
Lid sinds 2024
Reactie op

Anders adviseren

Ik ben altijd wat huiverig voor dit type "succesverhaal" het lijkt een prachtig concept, wat zeker zal werken in bepaalde situaties. Maar hoe ga je om met taaie problemen in getroebleerde organisaties. Daar past dit niet en daar begint dhr.Wijchers dan ook maar niet aan. dit is geen anders adviseren, maar cherry picking.
Jan Waas
Lid sinds 2019
Reactie op

Wat zwijgen over ongewenst gedrag ons kost

This article shines a light on the critical issue of workplace silence. It's concerning how often we hesitate to speak up, whether due to fear, complacency, or uncertainty. Addressing uncivil behavior isn't just about bravery; it's about nurturing a culture where everyone feels empowered to voice concerns constructively.

The research cited underscores how unchecked silence impacts organizational health and performance. From missed improvement opportunities to ethical risks, the repercussions are profound. It's evident that fostering open communication isn't just a policy but a strategic imperative for innovation and employee well-being.

As we navigate these challenges, let's recognize that speaking up isn't solely about identifying problems; it's about shaping solutions and cultivating a positive workplace culture together. Embracing dialogue and diverse perspectives is key to addressing issues effectively.

Explore how we promote constructive workplace environments at Iqra Technology.
Iqra Technology
Lid sinds 2024