Gaat AI gedrags-training en executive coaching vervangen?

Moet je als organisatie je trainingen vervangen door AI? Gaat AI de training in het lokaal vervangen? Een goede vraag. Wanneer het gaat om de praktische vertaling van het geleerde, blijft training waarschijnlijk nodig om vast te stellen of er ook in de praktijk tussen mensen vorderingen zijn geboekt. Zeker, AI komt een heel eind als het gaat om herkennen van gedrag en het is, als het dat herkent, ook objectiever dan de mens, die immers reageert vanuit een perceptie...

Toch red je het niet met AI alleen. Mensen leren elkaars gedrag te begrijpen in een menselijke omgeving. Denk hierbij aan subtiliteiten zoals ironie, humor of een emotionele uiting, die voor computers niet helemaal duidelijk is. Online trainingen helpen je onvoldoende om dit te leren, terwijl dit een enorme succesfactor is als je iets wil bereiken.

AI kan bovendien verkeerde conclusies trekken over menselijk gedrag, omdat de data over gedrag niet volledig zijn, bijvoorbeeld. Het mist intuïtie en ervaring en kan het gedrag soms gewoon niet doorgronden. Lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, stemtoon, en woordkeuze kunnen lastig zijn om te doorgronden voor AI. Online krijg je daar onvoldoende inzicht in. Dit geldt ook voor empathie, intuïtie en het schakelen in gedrag.

Juist met die typisch menselijke dingen weet een fysieke training wel raad. Dan kan je vragen stellen, je krijgt feedback en de communicatie met mededeelnemers en trainers geeft verdieping. Goed voor het leerproces. Met name deze praktische kant is heel waardevol.

De uitwisseling tussen deelnemers in trainingen is niet te onderschatten. Er is ook in AI/online-settings wel uitwisseling met ‘tutors’, maar die is op dit moment nog vrij mechanisch en wederom kan je vaststellen dat je mensen nodig hebt om het menselijke handelen goed te doorgronden. Daarbij komt nog dat fysieke trainingen netwerkmogelijkheden bieden.

Online trainingen bieden zeker voordelen, maar die missen het doorgronden van de menselijke subtiliteit, die bij business en informeel gedrag onmisbaar zijn. Wie online traint, kan dat doen op zijn eigen tijd; bij een fysieke training moet je ergens naar toe op een bepaalde tijd. Je moet dan van alles regelen.
De online trainingen kunnen in je eigen tempo en dat vinden mensen ook prettig. De kosten zijn vaak lager; reden waarom sommige organisaties er voor kiezen, al komen ze er vaak van terug wanneer er echt vaardigheden ingetraind moeten worden of als een team moet worden begeleid.

AI- en online-trainingen bieden eigenlijk een mooie toevoeging aan fysieke trainingen. Theorie hoeft eigenlijk niet meer zo uitgebreid besproken te worden; mensen kunnen dat ook thuis via hun computer oppikken, maar wanneer het gaat om directe feedback, ontwikkeling van communicatie-vaardigheden, uitwisseling met mededeelnemers, praktijk-training, teamontwikkeling en netwerk-uitbreiding heb je fysieke training nodig.

Alleen maar online trainingen doen, om kosten te besparen, gaat niet helpen. Daar word je niet service-gerichter van. Gekopklanten.nl raadt dan ook blended learning aan.

Krijg toegang tot alle toepasbare kennis en gedeelde ervaringen met een Pro-abonnement

Upgrade nu voor €200,— 

Managementsite, kritisch, wars van hypes, interactief en altijd op zoek naar wat wél werkt.

Word een PRO