Wendbaarheid

Cover stories

“It’s not the strongest of the species that survives, not the most intelligent, but the one most responsive to change.” Deze bekende uitspraak van Charles Darwin is anno 2011 één op één van toepassing op organisaties. De omgeving is dermate turbulent, dat alleen wendbare organisaties in staat zijn om zich te handhaven en succesvol te zijn. Het sterker benutten van denkkracht van alle medewerkers, andere vormen van leiderschap en nieuwe business models maken de organisatie wendbaar: zijn we toe aan Het Nieuwe Organiseren?

Wendbaarheid is ‘hot’

Uit onderzoek onder 533 organisaties uit 8 Europese landen blijkt dat wendbaarheid (‘agility’ in goed Engels) ‘hot’ is. Zo geeft 72% van de respondenten aan de wendbaarheid te willen vergroten, onder not for profit-organisaties ligt dit percentage zel...

Leon Dohmen
Verwijzend naar Darwin,

Het onbewuste dat de mens aanmoedigt om te veranderen is sterker dan het onbewuste dat de mens tegenhoudt …

Dat was volgens mij al van toepassing ver voordat Darwin leefde.

Ander onderzoek wijst uit dat succesvolle organisaties anno 2011 ook goed weten om te gaan met (informatie) technologie. Ze zetten IT in die past bij het business model. Als ik de casus van Zara lees kan het niet anders als dat Zara de IT-mogelijkheden ook slim benut. Zegt het onderzoek ook nog iets over de rol van IT bij wendbaarheid?

Vriendelijke groet,
Leon Dohmen
Eelke Pol
Beste Leon,

Mooi citaat, aan het begin van je reactie!!

Ongetwijfeld speelt IT een belangrijke rol bij ZARA, dat kan bijna niet anders. IT in combinatie met logistiek in combinatie met het snel en effectief gebruik maken van informatie vanuit de winkels is m.i. de toverformule.

Ons onderzoek richtte zich niet primair op IT. Ons onderzoek richtte zich met name op human factor-achtige dimensies als leiderschap, cultuur, verandervermogen en innovatie.

Eelke
Susanne van der Velden
Bekend citaat, het prijkte voorop mijn afstudeerscriptie een jaar geleden. Leuk om te lezen dat meer mensen dezelfde conclusie trekken.
Hans Hogeboom
Goed toegankelijk geschreven artikel dat mijn bijzondere belangstelling heeft aangezien ik net begonnen ben met promotieonderzoek. Hierbij staat het vraagstuk centraal hoe organisaties "toekomstproof" (gemaakt) kunnen worden. Over ZARA kan ik nog het volgende aanvullen: Zij maken gebruik van jonge mensen die waarnemingen doen op plekken waar veel andere jonge mensen komen zoals disco's, popfestivals, scholen etc. Zij kijken uit naar mogelijke nieuwe trends. Dit zijn dus early warning signals. Op het moment dat er een mogelijke trend waargenomen wordt, wordt die vliegensvlug omgezet in productie die niet langer dan een aantal weken duurt. M.i. een goed voorbeeld van buiten naar binnen denken en handelen. In het artikel mis ik overigens de bronvermelding van het uitgevoerde Europese onderzoek. Is dat nog aan te geven? Tot slot kan ik nog het (in Nederland) nauwelijks bekende boek van Haeckel aanbevelen met de aansprekende titel "Adaptive Enterprise".
Eelke Pol
Dag Hans,

Leuk je reactie en wat goed dat je op dit onderwerp gaat promoveren.

Geef even een seintje als je het onderzoek wilt hebben, dan kan ik je wel wat toesturen.

Groet,
Eelke
Harro Labrujere
Lid sinds 2013
Leuk artikel. Jaren geleden heb ik samen met een collega eens een instrumentje uitgewerkt om (aansluitend bij Mintzberg's Structures in Fives, zal de tijdgeest geweest zijn) de turbulentie van de buitenwereld een spiegel te laten zijn van de interne organisatie. Logisch gevolg van de opzet was dat je nog vaak uitkomt bij organisatievormen (zoals een bureaucratie) waar mijn hart niet sneller van gaat kloppen. Erg bepalend is wat je meeneemt om de turbulentie van de buitenwereld te definiëren. Neem je een ruime definitie (inclusief bijvoorbeeld arbeidsmarkt, economie en politiek) dan zal je wellicht heel vaak concluderen dat er veel turbulentie is en daarmee dat we nieuwe vormen van organiseren nodig hebben. Sowieso gaat mijn hart daar wel sneller van kloppen. En ik denk dat het op de lange termijn altijd gezonder is voor organisatie en medewerkers om uit te gaan van verbinden op waarden en niet sturen op het hoe, maar op wat we met elkaar willen bereiken en hoe we daarin kunnen verbeteren. Als turbulentie dan het argument en wendbaarheid de visie levert om daar als organisatie aan te werken, is dat wat mij betreft de belangrijkste winst van dit artikel.
Nanette Poortman
Interessant! Ben net begonnen aan afstudeerscriptie MBA over de invloed van leiderschapsstijl op de wendbaarheid van de organisatie. Alleen noem ik het dan organisatieflexibiliteit (a la Volberda).
Ben benieuwd waar ik de publicatie van het door Eelke aangehaalde onderzoek kan vinden.
Eelke Pol
Dag Nanette,

Je kan mij direct mailen of met Rijnconsult contact opnemen, dan kunnen we je meer info geven over ons onderzoek.

Succes met je MBA.

Eelke
Guust-Jan Timmerman
Beste Eelke,

Goed stuk, daar kun je inhoudelijk niet tegen zijn. In een wereld waarin groei niet meer komt van meer doen maar van anders doen, wordt dit anders essentieel. (ZARA)

Be different and be the first..... een oude marketing wet die in tegenstelling tot vele andere wetmatigheden in deze tijd nog steeds werkt.

En in het voorbeeld van de Zorginstelling die je noemt, gun ik ze vooral om anders tegen de (zelf uitgeroepen) complexiteit aan te kijken. Dat is niet zo moeilijk als iedere medewerker zich als ouder of kind verplaatst in de mensen die ze verzorgen en er aan denken dat die hun ouder of kind hadden kunnen zijn. Hierbij doel ik vooral op de verantwoordelijkheid van het management van zorginstellingen.

Maar kennelijk is er, en dat geld net zo hard voor profit-organisaties, nog een kloof te overbruggen tussen weten en doen. En dat gaat niet over Doing things different, but doing things else...................
Jozef
"Of hoe Darwin toch een beetje gelijk heeft"
Die ondertitel doet mijn wenkbrauwen fronzen. "toch een beetje"? Een beetje veel zou ik zeggen. Er bestaat toch geen controverse dat Darwin over het algemeen eigenlijk ongelijk heeft? Van de grondlegger van één van de 6 belangrijkste wetenschappelijke theorien kan je toch moeilijk zeggen dat hij "toch een beetje gelijk" heeft...
(ter informatie, die 4 belangrijkste wetenschappelijke theorien zijn:
1) Newtoniaanse fysica
2) Thermodynamica
3) Evolutietheorie
4) Relativiteitstheorie
5) Kwantummechanica
6) Electromagnetisme
(de nummering is willekeurig, ze zijn alle 6 even belangrijk)
Eelke Pol
Dag Jozef,

Soms kan een beetje prikkelen geen kwaad, vandaar de ondertitel............

Eelke
marjon
Herkenbaar. Kan iemand mij inzage geven in "het onderzoek" waar steeds naar verwezen wordt?

Thanks groeten Marjon

Meer over Agile werken en Wendbaarheid