Weerstand tegen verandering is weerstand tegen verslechtering. Heel vaak is het een juiste perceptie van medewerkers dat de beoogde verandering voor hen geen verbetering betekent. De verandering betekent bijvoorbeeld meer doen met minder mensen, minder vrijheden, minder bevoegdheden, hoger tempo en dat alles bij gelijke of lagere beloning.
Ik heb nooit weerstand gezien van medewerkers als het werk met meer mensen, meer vrijheden, meer bevoegdheden en met een stijgende beloning gedaan wordt. Als organisatie veranderaars en managers spreken over weerstand tegen verandering, dan hebben ze het over weerstand tegen verslechtering. Dat een verandering wenselijk of noodzakelijk is voor de organisatie doet daar niets aan af!
Door het gebruik van de verhullende term “weerstand tegen verandering” le...
Medewerkers kunnen ook bij een verandering die geen verslechtering betekent een gevoel van weerstand hebben en er de voorkeur aan geven dingen bij het oude te laten. Het is niet voor niets dat verandermanagement zoveel aandacht geeft aan het managen van de verandering, de communicatie rondom de verandering en alles wat daarbij komt kijken. Om te voorkomen dat een verandering, die in jouw ogen echt een verbetering is, op een mislukking uitloopt is een voorbereiding en aanpak die ook rekening houdt met mogelijke weerstand toch een verstandige keuze.
Ik ben het dan ook volstrekt niet eens met Ada Jansen als zij stelt dat mensen bijna van nature tegen verandering zijn. Dat onderzoek waar zij aan refereert lijkt me dan ook aardig achterhaald, zo het al bestaat. Mensen nemen dagelijks vele grote en kleine beslissingen die een verandering inhoudt in hun leven.En in hun werk zijn de daartoe ook bereid, mits uitgenodigd om mee te denken.
Willen verandermanagers daarom ook de oudere medewerkers zo snel mogelijk kwijt?
....dat de bereidheid van medewerkers om te participeren in veranderingsprocessen zelden een knelpunt vormt bij het doorvoeren van veranderingen, maar dat er vanuit het management veelal onvoldoende aandacht wordt geschonken aan het mobiliseren van die bereidheid.
even reagerend op Ada en Huub
Dank voor de reacties waarin waardevolle toevoegingen worden gedaan op het artikel.
Met name het mee mogen denken met veranderingen, dat eerdere ervaringen met verandering een rol spelen en dat in het verlengde daarvan een goede voorbereiding en aanpak die rekening houdt met mogelijke weerstand een verstandige keuze is. Zijn zeker aspecten om rekening mee te houden.
Een voorkeur om dingen bij het oude te laten heeft vaak te maken met het beperken van risico’s op fouten (en de gevolgen daarvan) en de behoefte aan gemak. Twee hele reële bezwaren van medewerkers bij veranderingen/ verbeteringen. Heel belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Tot slot goed om te weten dat ik mij met men mening en ervaring in goed gezelschap bevind. :-)