Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Ik denk dat slim onderhandelen rekening houd met de langere termijn. Dan is win win, wederkerigheid en kijken of er gezamenlijke belangen zijn ipv alleen maar tegengestelde belangen volgens mij toch de beste manier.
Alleen niet de gemakkelijkste. Het vergt veel van iemand om dat echt te kunnen.
Mij lijkt dat de top 5 van dirty tricks inmiddels wel wijd en zijd bekend is. Ik ben benieuwd naar alle andere nog niet zo bekende tacktieken.
Ik kan er ook zo een paar bedenken, ik probeer het zelf namelijk wel eens, bijvoorbeeld mijn eigen belang als een gezamenlijk belang verkopen of met de hand op het hart win win betuigen terwijl ik er stiekem- ongezien/dus onbetrapt- toch zelf beter uit wil komen. En zo zijn er vast nog wel veel meer.
Uiteraard verneem ik graag ervaringen en 'dirty tricks' van anderen.
Deze woorden zul je vast herkennen: “'Integriteit en kwaliteit zijn grote waarden". Kan ook niet anders, want ze zijn van jezelf.
Ik denk dat dit de enige optiek is om met “dirty tricks” te kunnen dealen. Anders gezegd: je moet ze wel kennen / herkennen om niet uit het veld gespeeld te worden.
Ik neem aan dat het ook deze optiek is die je interesse verklaart.
Zeker, er zijn er véél meer. Ik wacht met mijn bijdrage tot na het beloofde deel II van dit onderwerp om de schrijver niet voor de voeten te lopen. Over het gebruik van “dirty tricks” wil wel alvast wat kwijt. Ik heb een wetmatigheid bij onderhandelingen geformuleerd:
“De som van alle onderhandelingen is nul”
Die heb ik bedacht nadat een kennis, psycholoog in de drugshulpverlening, een aantal jaren geleden een onderhandeling met een verslaafde een beetje erg scherp heeft gevoerd. Hij stierf in de deuropening van zijn eigen huis na een serie messteken.
Hetzelfde kan gebeuren bij elke onderhandeling vanuit een machtspositie of "dirty tricks". Kijk maar in de politiek: er zijn talloze voorbeelden.
Het is niet alleen uit esthetisch oogpunt dat ik ze zelf nooit gebruik en ook mensen ten stelligste afraad ze te hanteren. Er zijn ook een aantal praktische redenen om dat niet te doen. Een greep uit mogelijke consequenties:
• op een dag betaal je de rekening
• je accepteert de spelregeltjes van de ander die het wél doet
• waarmee je je laat verleiden tot een spelletje waar je mogelijk niet sterk in bent
Make up your mind AND your heart voordat je een greep uit de grote boze trommel met giftig snoepgoed doet.
Tot later,
Jos Steynebrugh
Change Enhancement, Zoetermeer
Ondergetekende bekijkt de problematiek met name vanuit de inkoopsituatie, zonder eenzijdig te willen worden. In gerenommerde inkoophandboeken zoals van Van Weele en Gelderman worden de genoemde dirty tricks behandeld als tactieken. En terecht, in de praktijk gebeurt het ook zo. Hebt u ooit uw baas erop gewezen dat hij dirty handelt als hij de agenda naar zijn hand zet? Lijkt mij niet goed voor uw carrière. De inkopers hebben hier overigens ook nog een beroepscode bij. Verkoop ook? Echt "smerig" zou het pas worden door te liegen, vertrouwelijke informatie te misbruiken, omkoping en dergelijke, wat zeker niet de praktijk is in professionele werksituaties. Je moet alle strategiën en technieken echter wel kennen om ze te herkennen. En suggereren dat de prijs omhoog gaat of dat er meer geïnteresseerden zijn,is toch geen dreigement!
Het komt allemaal erg theoretisch over. Na ± 20 jaar onderhandelingservaring meen ik hier wel wat kijk op te hebben.
Ach, dirty tricks of tactieken. Hoe je ze ook noemt, vind ik minder interessant. Onderhandelingen waarbij de relatie voortduurt, zijn gebaat bij vertrouwen en betrouwbaar optreden. De tricks of tactieken zijn een glijdende schaal wat betreft 'dirtyness'. Daar waar het in de ogen van de ander de relatie geen recht doet, schaad je het vertrouwen en daarmee het uiteindelijk resultaat. Zie ook de reactie van de Jos Steynebrugh. Dat je het proces naar jouw kant toe wilt beinvloeden spreekt voor zich. Dat daarbij 'tacktieken' worden gebruikt ook. Het is aan de onderhandelaar om een keuze te maken hoeverre de relatie daarbij onder druk gezet mag worden.
Onderhandelen is geen wetenschap met een juiste uitkomst, stel de reacties dus erg op prijs.
George van Houtem