Wat is de link tussen Aziatische kinderen met bril, workaholics, Einstein en talentontwikkeling? De link is simpeler als je zou denken, want er zit een grote parallel tussen deze items: overmatige ijver! Woorden die door ons vaak als ouderwets worden gelabeld en niet meer bij deze westerse tijden horen. En ja, ik denk dat dat klopt, dat het niet veel voorkomt, dat we niet weten wat we ermee aan moeten als het er wel is. Maar wat heeft ‘overmatige ijver’ van doen met talentontwikkeling?
Aziatische kinderen met een bril
Het artikel ‘Aziatische kind aan de bril’ ( NRC van 4 mei jl.) trof mijn oog. Er werd met tekeningen van het oog uitgelegd waarom Aziatische kinderen die veel lezen en schrijven een te lange oogbol krijgen én daardoor bijziend worden. Een epidemie aan kinderen die een bril mo...
Als ik zou denken, dan vond ik dat een taalfout.
Dan zou ik vinden dat het 'DAN' moet zijn.
Volgens mij zijn we het eens. Ik denk wel dat het goed zou zijn als organisaties überhaupt minder zouden focussen op presteren. In mijn blog "Niet goed genoeg: presteren of leren?"eindig ik met: de oproep om meer te richten op het proces van ontwikkeling.
De meetlat wordt op deze wijze niet het presteren en het resultaat dat er bij hoort, maar de weg van het doen en de ontwikkeling die dat teweeg brengt. Het laatste daagt iemand uit het beste uit zichzelf te halen en geeft meerwaarde.
Ruim baan wat mij betreft voor aandacht aan leren en potentieel ontwikkeling en in het verlengde ervan aan de groei mindset (ipv de fixed mindset), die tevens een ander perspectief biedt voor ‘goed genoeg’.
zie verder mijn hele blog:
http://www.ik-identity.com/spiegelen-en-sparren/niet-goed-genoeg-presteren-leren/