In elke organisatie zijn sommige onderwerpen taboe. Een nieuwkomer ondervindt dit algauw, soms tot zijn schade en schande. Het onbespreekbare werkt vaak contraproductief. Een groep mensen deelt waarden en normen, die de manieren van de groepsleden bepalen en beperken. Die normen, waarden en manieren van doen inclusief de geldende taboes bepalen de cultuur van de groep.
Hoe organisatieculturen beschrijven?
Hier volgt een drietal manieren
1. Opvallende kenmerken die vooral een symbolisch karakten hebben
- rituelen: de traditionele handelwijzen. Belangrijker dan hun technische effectiviteit is het feit dat ze de groepsidentiteit en -relaties bevestigen
- (anti)helden: "voorbeeldige" medewerkers uit de geschiedenis van de organisatie. Ze zijn het bereikbare, menselijke gezicht van wat de organi...
Ik deel de visie dat er altijd cultuurverschillen binnen organisaties zichtbaar zijn. Naar mijn overtuiging zijn ze ook noodzakelijk om tot een effectieve organisatie te komen. Zie ook mijn website www.organisatieontwerp.com
Wanneer een bepaalde subcultuur te dominant wordt; bijvoorbeeld te veel aandacht voor hierarchie, zal dat de ontwikkeling van vakmanschap en innovatie in de uitvoering verminderen. Dat zal ook zichtbaar worden in de prestaties van de organisatie.
Ik zeg altijd: wie heeft meer macht? Diegene die de opdrachten versterkt of diegene die ze uitvoert. Voor mij is dat de laatste partij. Kortom wanneer het bedrijfsresultaat centraal staat bestaat er geen taboe.
Eerstens HÁÁT ik dit soort berichten: geen afzender, geen eigenaar niets. No one responsible.
Maar goed.
Quote: "De kracht van een cultuur is zelden absoluut. Wie goed presteert maar de cultuur niet respecteert, kan toch succes hebben en beloond worden"
End quote
Mijn commentaar:
Niet het "absolute" van een cultuur is het probleem, maar het wispelturige karakter ervan.
Wie NIET goed presteert maar de cultuur WEL respecteert, kan ondanks wanprestatie toch jarenlang betaald worden"
Quote:
“Cultuur” wordt te pas en te onpas gebruikt om moeilijk begrepen organisatieverschijnselen te verklaren
End quote
Mijn commentaar:
Oneens. Cultuur wordt waar toepasselijk gebruikt om organisatieverschijnselen in de "het is nu eenmaal zo prullenbak" te stoppen.
Cultuur lijkt onveranderbaar, maar is dat ZEKER niet. Het vereist management met kloten, korte lijntjes en consistent sterke eenduidige communicatie met sancties. A la "this way or exit". Heb ik meegemaakt en het KAN.
PS: let wel op de rol van OR, kroonprinsen en bonden als je deze weg bewandelt.
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consultant