Bedrijven en organisaties behalen hun resultaten steeds meer door projectmatig te werken. Tegelijkertijd staan met de regelmaat van de klok de krant en managementbladen vol van mislukte projecten.
Kritische situaties bij projectmanagement
In elk project doen zich kritische situaties voor die het project breken of maken. Vaak zoekt men de oplossing voor deze terugkerende problemen in systeemtechnische maatregelen: meer regels, meer afspraken, betere procedures. Daarnaast men kiest steeds meer voor certificering van projectmanagers. Begrijpelijk. De hard skills – plannen, voortgangscontrole, projectplannen opstellen – zijn immers het makkelijkst aan te leren.
Ervaringslessen van projectmanagers
In workshops met ervaren projectmanagers zijn we ingegaan op hun eigen ervaringen in projecte...
Mijn standpunt: de harde structuurkanten dienen gebaseerd te zijn op een psychologische visie. Zo zijn de PRINCE2 principes voor een groot deel gebaseerd op het omgaan met tegengestelde belangen (Business Cases) van klant en (interne) leverancier.
Wanneer de harde kant binnen een project goed geregeld is, zijn voorwaarden gecreëerd van de broodnodige zachte kant.
Ik betwijfel wel of Nico met zijn slotzin gelijk heeft. Vaak is de zogenaamde harde kant zo goed geregeld, dat die voorwaarden er juist niet zijn.
Tja, dit blijft een dankbaar onderwerp waarover de meningen uiteen (blijven) lopen. Ook hier geldt m.i. dat beide nodig zijn. In welke balans hangt mede af van de aard van de organisatie en het project.
Daarbij zijn soft skills om het klip en klaar helder te krijgen van de projectdefinitie, de bedrijfsdoelstellingen en de toegevoegde waarde van het projectresultaat, keihard nodig om het project goed van start te laten gaan en tot een goed einde te brengen. Het effectief toepassen van deze communicatieve en analytische vaardigheden wordt nogals eens al 'hard' (skills) gepercipieerd. What's in a name ...
Dit is het begin van een weg die het project, projectleider, projectmedewerkers in de realiteit houden en het plan op gepaste afstand houdt. Of simulaties hierbij kunnen helpen dit soort van kunst onder de knie krijgen, ik heb mijn twijfels. Wil je er meer van weten over deze manier van werken in projecten, dan verwijs ik je naar het artikel "Projectleider of projectduwer", nb in de vorige eeuw gepubliceerd in het vakblad Computable (5-2-1999), te vinden via http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/loopbaan/1420544/1458016/projectleider-of-projectduwer.html
Marc Oskam
(auteur van het boek "Venijn in de start")