Stap uit je comfortzone!

Columns

Wil jij iets aan je huidige situatie veranderen? Aan een situatie waar je al zo lang tegenaan hikt? Een situatie waar je niet blij van wordt, of je misschien zelfs wel ongelukkig door voelt? Wil je die situatie veranderen maar je komt maar niet in beweging? Dan zit je waarschijnlijk vast in je comfortzone.

Je comfortzone voelt natuurlijk lekker veilig en comfortabel voor je. Ja, dat kan ik mij heel goed voorstellen. Maar het is juist dat gevoel van veiligheid dat je ervan weerhoudt om te veranderen. Veiligheid houdt je vast, vast in patronen die je belemmeren om in actie te komen.

In je veilige comfortzone weet je wat je hebt en je weet wat je krijgt. Dat geldt zowel voor je fysieke als voor je emotionele comfortzone. Maar als je iets aan je huidige situatie wilt veranderen, dan zul je toc...

Jos Steynebrugh
Ja, Veron, van achter naar voren: WAT je zegt is duidelijk. Mijn gewoonte is om eerst even te kijken WIE iets zegt, dan HOE het gezegd wordt en pas dan WAT er gezegd wordt. Maar de link naar je website (htttp://www.optop.nl) werkt niet. Even oppoetsen?

Groet, Jos Steynebrugh
Jan Paul Lottering
Dit vind ik nu eens lekker bruikbaar en handig artikel. Het is vaak niet makkelijk om uit je comfortzone te stappen, terwijl veel mensen zich realiseren dat daar vaak hun uitdaging, kansen en vaak ook hun geluk zit. De handige tips uit dit artikel kunnen je prima op weg helpen naar je eerste stap buiten je comfortzone, de plek waar je kansen tot succes zich meestal verborgen houden. Ik zeg......doen!


Jan Paul Lottering
MindWorkshops.nl
Arjan Lautenbach
Natuurlijk: doen! Helemaal mee eens. Zoek op die grens en....eroverheen. Alleen niet eens met het geïmpliceerde gemak waarmee dit allemaal zou gaan. Immer, het laatste wat de vis merkt is het water waarin ie zwemt. Vaak blijkt het lastig zelf tot de kern te komen van belemmerende overtuigingen, beperkende gedachten en om je bewust te worden van wat je als vanzelfsprekend aanneemt. Je zit er immers middenin. En mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren. We houden het graag bij het bekende, bij waar we aan gewend zijn. Niet altijd een kwestie van 'comfort' overigens, soms gewoon berusting in de rottigheid van het bekende, in plaats van de onzekerheid van het onbekende.

En dus helpt het om buiten de eigen ingesleten denk- en doepatronen te treden, door hulp in te schakelen van buitenaf. Iemand met een frisse blik, die de juiste vragen kan stellen en een spiegel kan zijn, die de confrontatie niet schuwt. Hoeft geen professionele coach of psycholoog te zijn. Kan ook een vriend, collega of manager zijn: als er maar vertrouwen is, en de intentie om er voor de ander te zijn, zonder de verantwoordelijkheid over te nemen, zonder de eigen oplossingen en voor te kauwen.

Dus, inderdaad: ga ervoor. Zoek op die grenzen. Én: organiseer die ondersteuning in je omgeving. En sta open voor wat anderen opvalt in jouw denken en doen. Ze zouden zomaar een belangrijke sleutel kunnen hebben voor die volgende stap in jouw ontwikkeling..

Succes!

Arjan Lautenbach
inspiratievoorcoachen.nl
partnerinontwikkeling.nl
Veron Goemans
Dank Jos voor de tip dat de link naar mijn website niet werkt. Ik zie dat er een 't' teveel in de URL staat.

Jan Paul, fijn dat jij mijn tips bruikbaar vindt. Ik pas ze zelf ook toe, en het werkt echt!

Arjan, jij geeft aan dat je hulp kunt inschakelen bij het onderzoek naar belemmerende overtuigingen. Dat is natuurlijk prima, maar je kunt dat onderzoek ook heel goed alleen uitvoeren. Het verschil met een vis is dat een mens zichzelf vragen kan stellen. Bijvoorbeeld de vraag of het water waarin hij zwemt het water is waarin hij wil zwemmen.

Door jezelf vragen te stellen en die uiteraard te beantwoorden kun je heel simpel je overtuigingen en dat waarin je gelooft boven tafel brengen. De vraag of een bepaalde overtuiging je ondersteunt om datgene te veranderen wat je wilt veranderen, is makkelijk met 'ja' of 'nee' te beantwoorden. Binnenkort geef ik in een van mijn volgende columns tips om afstand te doen van belemmerende overtuigingen en hoe je daarvoor in de plaats overtuigingen kunt krijgen die je support geven om uit je comfortzone te stappen..
Marianne Lucassen
Mooi artikel. Ik ben in 2006 uit mijn 'comfortzone' gestapt, na 24 jaar bij dezelfde werkgever. Veranderingen binnen het bedrijf hebben mij aan het denken gezet: blijf ik en pas ik me aan aan een beleid waarin ik me totaal niet kan vinden, na twee jaar ben ik er wel aan gewend? Of: vertrek ik en neem ik een, groot, risico? Keuze was snel gemaakt: weg hier. Angst, rillingen, slapeloze nachten, zweethanden, twijfel: ik heb het allemaal gehad. En ondanks het feit dat ik nu voor de tweede keer na mijn vertrek zonder baan zit, heb ik geen moment spijt gehad van het verlaten van mijn comfortzone. In de afgelopen zeven jaar heb ik bij verschillende werkgevers die ik heb moeten verlaten door reorganisaties, minstens zoveel geleerd als in die 24 jaar ervoor bij één werkgever. En werkgevers: ik sta te 'springen' om bij u te komen werken. Nieuwe dingen leren, mijn kennis en ervaring met jullie delen. Kom maar op, ik verleg graag mijn grenzen (uhm heb ik die?) en stap zo in een nieuwe omgeving.

Meer over Emotie management