Veel leidinggevenden zijn doorgegroeid, omdat ze zo goed waren in hun werk. Wat niet iedereen beseft, is dat managen weer een heel ander vak is. Hoe til je je leidinggevende skills naar een hoger plan?
Prof. dr. Lidewey van der Sluis, hoogleraar strategisch talent management en organisatorisch leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit, deelt haar belangrijkste tips.
Wie wil professionaliseren als leidinggevende stelt zichzelf als eerste twee belangrijke vragen:
- Waarom ben ik eigenlijk leidinggevende?
- En wat wil ik daarmee?
Daar begint het allemaal mee. Ben je leidinggevende voor jezelf, omdat je carrière wil maken? Voor de maatschappij, omdat je iets sociaal-maatschappelijks wil veranderen? Of voor de organisatie, om die verder te helpen?
Wie wil jij zijn?
"Leidinggeven is een kans, maar ook een keuze, want het kan bijvoorbeeld mensen maken of breken. Zorg je ervoor dat anderen hun werk goed kunnen doen en zich ontplooien? Of houd je mensen klein? Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor de relatie tussen jou en de leiding-krijgenden. Dat noem ik de tussenruimte, ook wel het sociale kapitaal of de bedrijfscultuur genoemd, de sfeer op de werkplek. Ik vind het heel mooi om leidinggevenden te laten inzien welke keuzes zij eigenlijk maken en wat de impact daarvan is. En hoe het ook zou kunnen"
Kenmerken van een goede leidinggevende
Een goede leidinggevende geeft volgens Van der Sluis veel. Twaalf punten vatten dat repertoire samen. Daar vallen bijvoorbeeld onder dat de leidinggevende aandacht heeft voor en geeft aan de collega’s in het team, en richting en ruimte geeft. Ook het vaststellen van duidelijke resultaatgebieden, het zorgen voor sociale veiligheid, ethisch handelen, en het vieren van successen en pijlpalen vallen daaronder. Een leidinggevende is hoe dan ook een voorbeeld voor anderen, in omgangsvormen, kleding, houding, taalgebruik en uitstraling. Leidinggeven is dus nogal wat, volgens Van der Sluis.
Ten dienste van de organisatie
Hoe zorg je ervoor dat je leiderschap niet alleen goed en succesvol is op korte termijn, maar ook de organisatie op de lange termijn versterkt? Volgens Van der Sluis is het belangrijk om leiderschap vanuit een strategische visie te ontwikkelen.
"Strategisch leiderschap staat ten dienste van de organisatie. Het gaat dus niet om je persoonlijke carrière. Het gaat over dat je leiding geeft aan mensen en teams, zodat de organisatie morgen nog bestaat en het liefst overmorgen ook. Daarom werk je als leidinggevende vanuit een langetermijnvisie."
Anders denken
"Leidinggevende functies worden vaak onderschat. Nog altijd denken veel mensen: leiding geven, dat is een mooie volgende stap. Maar er komt veel bij kijken. Uiteindelijk draait het allemaal om de vraag: wat doe ik voor mijn collega’s? Zodat zij optimaal kunnen functioneren en van elkaar kunnen leren. Er voor hen zijn en met hen meedenken, is daarbij belangrijk".
Jezelf ontwikkelen als strategisch leider van de toekomst
Met het Strategic Leadership Program (SLP) op Nyenrode geef je een nieuwe impuls aan je strategisch leiderschap. Je spart met gelijkgestemden, hoogleraren en captains of industry en groeit door hun feedback. Kom naar Nyenrode >>
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>