Ongewenst gedrag op het werk –denk aan extra lange pauzes, te vroeg naar huis gaan, of zelfs stelen- is een kostbaar probleem. Alleen al in de Verenigde Staten kost het bedrijven naar schatting tot wel 200 miljard dollar per jaar. Uit promotieonderzoek van Laura M. Giurge van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) blijkt nu dat mensen die zulk gedrag vertonen, al na één nacht slecht slapen de dag erop sneller in zulk gedrag vervallen. Vooral mensen met een zogenaamde ‘lage morele identiteit’ kunnen zich dan lastig beheersen en gaan eerder de fout in.
"Ongewenst gedrag op de werkvloer komt vaak voort uit egoïstische impulsen die niet door zelfbeheersing binnen de perken gehouden worden", zegt onderzoekster Giurge. Iedereen heeft weleens de neiging vroeg naar huis gaan zond...
Is dus een leiderschapsles dat leiders moeten zorgen dat de 'morele identiteit' van het team (of zelfs vd hele organisatie) wordt gemonitord en wordt versterkt?
Onderdeel van de beoordeling wellicht? Hoe men scoort en of er een positieve ontwikkeling op heeft plaatsgevonden?
Voor de bewustwording én voor energie-management van een ieder, is het goed om hier met regelmaat op 'gechecked' te worden. Geïnitieerd door leidinggevende of zelfs door de werknemer zelf! Kan die gelijk de leidinggevende er feedback op geven....hoe de leiding vlgs. hem/haar scoort dus.
Zo maak je een mooie mix van zakelijke- en persoonlijke doelen.
Daarbij komt dus de 'slaapcomponent', als in: "creëer iemand voldoende rust om efficiënt/effectief te kunnen werken? Niet alleen in 'voldoende slaap', maar (me dunkt) ook in rust in werkomgeving. Dan wel onrust te vermijden.
Dat betekent ook weer morele identiteit componenten als: ego in toom houden, niet roddelen (praten mét iemand ipv óver iemand), correct aanspreekgedrag vertonen, goed feedback kunnen ontvangen en daar goede acties op ondernemen, etc.