Opleiding: Leergang Drone Dataverwerking

De cursist leert drones toe te passen bij de landmeetkundige inwinning. U leert de hele flow van drone dataverwerking.

Deze cursus biedt een uitgebreide introductie tot het gebruik van drones in landmeetkundige toepassingen. Deelnemers leren de basisprincipes van drone-technologie, inclusief de verschillende soorten drones en hun componenten, zoals sensoren en camera’s. De deelnemers worden vertrouwd met softwaretools voor het verwerken van dronegegevens, zoals fotogrammetrie en GIS. Tot slot leren zij hoe dronegegevens kunnen worden toegepast in uiteenlopende landmeetkundige projecten, van bouw tot milieubeheer.

: Een inleiding in de landmeetkunde. Hoe wordt landmeetkunde in Nederland gedaan en in welke situaties is het toepassen van drones interessant? Dit geeft de deelnemers de juiste context en mindset. : Een workflow voor drone-gebaseerde dataverzameling omvat vier stappen: vluchtvoorbereiding en dataverzameling met DJI TERRA, waarbij de drone wordt geconfigureerd en data zoals beelden en LIDAR wordt verzameld. Daarna worden deze data verwerkt in DJI TERRA om orthomosaïeken, puntwolken en digitale hoogte- en oppervlaktemodellen te genereren. Verdere verwerking van puntwolken gebeurt in LP360 voor gedetailleerde analyses, zoals terreinmodellen en volumeberekeningen. Ten slotte wordt in 3DSurvey de data verfijnd en geëxporteerd naar formaten zoals GeoTIFF en OBJ voor gebruik in GIS- of CAD-systemen. : Tijdens de 3e dag verwerken wij de data die in dag 2 is ingewonnen met behulp van het softwareprogramma Pix4D Mapper. De data-verwerking levert verschillende eindproducten op zoals digitale terrein modellen (DTM/DSM), ortho-foto’s (.tiff) en data om b.v. 3D modellen te genereren (digital twins) in de vorm van een puntenwolk. (.las/laz) De cursus geeft inzicht hoe deze data-concepten kunnen worden toegepast in de praktijk en er wordt een eenvoudige uitleg gegeven over het gebruik van Pix4D Mapper. Met het pakket PIX4D Mapper gaan de deelnemers de survey data die op dag 2 is verworven verwerken tot een product.

Een leerdoel zou kunnen zijn om de deelnemers vertrouwd te maken met de verschillende componenten van drones, zoals de vliegcontroller, sensoren, camera’s en batterijen. Daarnaast moeten ze begrijpen welk type drone het meest geschikt is voor specifieke landmeetkundige taken. Een belangrijk leerdoel is om de deelnemers vertrouwd te maken met softwaretools die worden gebruikt om dronegegevens te verwerken en analyseren. Dit kan onder meer het gebruik van fotogrammetrie-software omvatten voor het maken van hoogtemodellen en orthofoto’s, evenals het gebruik van GIS-software voor het analyseren van de gegevens en het genereren van rapporten. Begrip van gegevensverwerkingsmethoden en softwaretools voor het verwerken van dronegegevens: Een belangrijk leerdoel is om de deelnemers vertrouwd te maken met softwaretools die worden gebruikt om dronegegevens te verwerken en analyseren. Dit kan onder meer het gebruik van fotogrammetrie-software omvatten voor het maken van hoogtemodellen en orthofoto's, evenals het gebruik van GIS-software voor het analyseren van de gegevens en het genereren van rapporten. Het uiteindelijke leerdoel zou kunnen zijn om de deelnemers in staat te stellen dronegegevens effectief toe te passen in landmeetkundige projecten. Dit omvat het begrijpen van de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de verzamelde gegevens, het integreren van dronegegevens met andere meetmethoden en het kunnen interpreteren van de resultaten om bruikbare informatie te verkrijgen voor projecten op het gebied van bouw, landbouw, stedenbouw, milieubeheer en infrastructurele ontwikkeling.

Meer...
€1.695
ex. BTW
Aangeboden door
Geo-ICT Training Center, Nederland
Onderwerp
Drone
Sensoren
Landmeten
Niveau
Duur
3 dagen
Taal
nl
Type product
training
Lesvorm
Klassikaal
Aantal deelnemers
Max: 8
Tijdstip
Overdag
Tijden en locaties
Apeldoorn
vr 1 nov. 2024
Apeldoorn
vr 6 dec. 2024
Apeldoorn
ma 6 jan. 2025
Apeldoorn
ma 3 feb. 2025
Apeldoorn
ma 3 mrt. 2025
Apeldoorn
ma 7 apr. 2025
Apeldoorn
ma 5 mei 2025
Apeldoorn
ma 9 jun. 2025
Apeldoorn
ma 7 jul. 2025
Apeldoorn
ma 8 sep. 2025
Apeldoorn
ma 6 okt. 2025
Apeldoorn
ma 3 nov. 2025
Apeldoorn
ma 8 dec. 2025