Een paar weken geleden was het weer stress bij ons thuis. Mijn vrouw is lerares in het basisonderwijs en de onderwijsinspectie zou weer langs komen. Als consultant in de private sector was ik natuurlijk direct geïnteresseerd in wat zo’n inspectie dan precies inhoudt. Hoe wordt een school doorgelicht? Wat zijn de KPI’s? Dat soort vragen. Mijn vrouw gaf aan dat ze interviews houden met de leerkrachten en een afvaardiging van het bestuur en in de klassen meekijken tijdens enkele lessen.
Op de dag van de inspectie kwam ik ’s avonds thuis en vroeg hoe de inspectie was gegaan. Conclusie: niet zo goed. De inloop ’s ochtends duurde te lang, het moment tussen het met pauze sturen van de kinderen en de start van de volgende les was ook te lang en er werd zo nu en dan tijdens de les afgeweken van afs...
Als je dit afzet tegen de praktijken bij bijvoorbeeld Amarantis, waar strafbare feiten niet konden worden aangetoond (niet goed gezocht waarschijnlijk), dan kun je niet anders dan concluderen dat men volledig van de ratten besnuffeld is in beleidsland.
Een ander item dat door de minister bekeken wordt is de leerplichtwet. Kinderen mogen buiten de schoolvakanties met hoge uitzondering op vakantie. Reden, kinderen lopen anders tegen een achterstand aan. Grote onzin. Ik ben 40 en in mijn lagere schooltijd was het gebruikelijk en toegestaan om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Afgezet tegen nu, de algehele schoolprestaties van tegenwoordig zijn slechter dan vroeger en daarom rendeert deze wet niet en dat is de reden dat de minister opnieuw naar deze wet aan het kijken is.
Alles wat je regelt moet nut en een doel hebben en de onderwijsinspectie is een oudbollige organisatie die zich niet kan plaatsen in wat echt goed is en wat echt nut heeft.