Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Problemen zijn geen stopborden maar wegwijzers. Wat een mooie slogan. Professor Paul de Blot , hoogleraar business spiritualiteit op Nyenrode zegt altijd zo mooi 'Toeval bestaat niet, het valt je toe". Inderdaad toeval of niet, nog geen 5 minuten geleden schreef ik (vers van de pers en ongeredigeerd) het volgende op:
Dirk-Jan de Bruijn, mijn opdrachtgever bij Rijkswaterstaat had altijd een aantal fraaie spreuken paraat. Bij hem hoorde ik voor het eerst “Laaghangend fruit ( over quick wins).
Dirk-Jan had ook de prachtige uitspraak over “Achter het witte laken”. Daarmee doelde hij op een diner waarbij hij alle tijd had en nam om echt bij te praten. Dat lukt niet altijd bij een broodje. Hij was erg verrast door mijn slogan “Een aardige buurman timmert niet zo luid”…Daar gaat het eigenlijk allemaal om. Als je goed met elkaar door 1 deur kunt, is het leven een stuk eenvoudiger en ook nog leuker. Het Bedanken, hulp vragen of aanbieden, complimenteren en /of het aanbieden van excuus heeft een ontzettend grote impact en positieve invloed op de motivatie van je teamleden, op de sfeer en –uiteindelijk ziekteverzuim en verloop. En dat is dan weer een bijdrage in het kader van de “War on talent”.
Dit tekstdeel komt samen met een onderbouwing van mijn eigen 18 aanbevelingen te staan in het E-boek van Sylvia Main en ondergetekende met de (werk)titel: 'In 6 maanden tijd een succesvolle leider, partner en een gezonder gelukkiger mens?'
Kleine wereld...
Zelf zou ik het uit willen breiden: verwonderen en bewonderen. Ik kom regelmatig in organisaties maar men geen zicht meer heeft op waar men eigenlijk 'best wel goed' in is. Net zoals partners in eenr elatie die vooral bezig zijn met ruzietjes over de ergernissen. Als tijdelijk ingevlogen buitenstaander heb je geen constructiever partners in verandering als je van je bewonderpunten geen geheim maakt. Juist de afstand die je hebt en de mogelijkheid van vergelijking met andere soortgelijke organisaties maakt ook dat je er wat over kunt vinden. En het lijstje met (negatieve) verwonderpunten dan steevast vooraf laat gaan door een lijstje met bewonderpunten.
Ik kijk uit naar de gedachtenwisseling met Dirk-Jan en de andere studenten Strategisch Programmamanagement volgende week!