‘U bent kampioen framing’, zei Sigrid Kaag onlangs tegen Geert Wilders tijdens een debat in de Tweede Kamer. De partijleider van D66 trok fel van leer, toen Wilders haar op een slinkse wijze ergens onterecht van wist te beschuldigen. De PVV-er weet als geen ander effectief gebruik te maken van dit concept en het debat naar zich toe te trekken. Frames als ‘Kopvoddentaks’ en ‘Henk en Ingrid’ worden door de politicus veelvuldig aangehaald. Door gebruik te maken van dergelijke frames komt de politieke boodschap beter over en blijven die ook veel beter bij het electoraat hangen. Ook Donald Trump maakte in het recente verleden veelvuldig gebruik van frames om zijn republikeinse achterban te overtuigen. De boodschap zo goed mogelijk verpakken, dat is waar het in de politiek tegenwoordig vooral om...
Word Kampioen Framing!
Probeer het Pro-abonnement nu 1 maand gratis
Upgrade naar een pro-abonnement
- Met onbeperkt toegang tot alle artikelen en de kennisbank
- Gratis Ebooks en Kortingen op events & webinars
- Een eigen bibliotheek met uw favoriete artikelen
1 maand gratis, daarna € 16,50 per maand of € 200,-- per jaar. (exclusief BTW)
Bent u al lid? Log dan in.
- (1) De waarom-vraag is terecht. Zie ook de boeken van Berthold Gunster rond "omdenken".
- (2) De hoofdstad van Australië is Canberra, niet Sydney.
- (3) "Wat is het doel" komt overeen met de waarom-vraag, en de suggestie is méér dan terecht: eerst effectiviteit, dan pas efficiëntie. Efficiëntiedenken helpt de wereld om zeep; zie "Gigantisme" van econoom (!) Geert Noels.
De goede kanten van framing (ref. Kees Dorst) worden hier wel op een hoopje gegooid samen met de slechte. Framing in de politiek is vooral een hulpmiddel in de politieke concurrentiestrijd; jammer dat dit als positief wordt voorgesteld. Misschien moeten we de rol van de politiek in het oplossen van maatschappelijke problemen eens reframen?
Onze zuiderburen houden ons gelukkig goed bij de topografische les! Prima. Over efficiency en effectiviteit zijn hele boeken vol geschreven. Maar voor mij was het volgende boek een echte eyeopener: De schoenvetertest , 250 toepassingen voor de effectieve manager, Co Berendsen.
'Er zijn heel veel manieren om je schoenen te strikken. Maar vraag je steeds af wat het doel van je inspanning is. Ga je een heuvel in de Ardennen beklimmen of wil je de marathon van Rotterdam uitlopen. Doe daarom altijd eerst de schoenvetertest, voordat je op pad gaat. Dat geldt niet alleen voor sportievelingen, maar zeker ook voor al degenen die het bedrijfsproces willen verbeteren!' Voor meer informatie: 'Slimmer werken: geef effectiviteit altijd voorrang' (Artikel van ondergetekende op deze site, 6 April 2018).
Mvrgr,
Ton Verbeek
Zwolle, Nederland