Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Past helemaal in mijn gedachtengang dat onze collectieve bewustzijnsontwikkeling evolueert naar 'bewust betekenis geven' en wel zodanig dat het zinvol, goed en mooi is. Proficiat,
Rudy
De tussenruimte zoals in het artikel is beschreven is naar mijn mening interessant.
'Bewuste zingeving vereist een tussenruimte, een pauze tussen het waarnemen, selecteren en interpreteren van informatie enhet daadwerkelijke handelen. In mijn ogen is dit een belangrijke vaardigheid. Het hoge werktempo, de vele veranderingen en de hectiek op het werk zorgen ervoor dat we dikwijls op de automatische piloot varen of vanuit de emotie reageren. De gevolgen daarvan kunnen desastreus zijn.'
Mee eens.
De ruimte als werkgever/leidinggevende durven creëren en de tijd nemen om de eigen bewustwording aan te wakkeren naar het uiteindelijk daadwerkelijke handelen, is naar mijn inzicht, iets waar meer de aandacht naar uit mag gaan. De spiegel van reflectie blijkt in de praktijk lastig te zijn.
Niet iedereen bezit die vaardigheid.
Ieder mens heeft zijn eigen interpretatie en geeft een eigen invulling aan bepaalde situaties en omstandigheden en handelen er (on)bewust ook naar.
De kunst is om dit te filteren.
Je hebt in een werkrelatie te maken met mensen, verschillende situaties, omgevingsfactoren en omstandigheden in de dagelijkse praktijk.
Wie zegt dat het makkelijk is.
Top-down, Bottom-up, helaas is de afstand mogelijk onderling te groot, is er weinig betrokkenheid en zijn er andere omgevingsfactoren die van invloed zijn.
Voor werkgevers/leidinggevenden en medewerkers ligt er een (uitdagende) taak. Het elkaar blijvend aanmoedigen om samen te werken aan verbetering en de zaken bespreekbaar maken, is iets wat je niet uit de weg behoort te gaan.
Daadwerkelijk samen de schouders eronder zetten werkt het plezierig (samen)werken in de hand.
Er is in dit opzicht nog werk te doen.
Dank voor het publiceren van artikel.
Met werkplezierige groet,
Annemarie
Dank je wel voor jullie reacties. Bewust betekenis geven door leiders, door tijd te nemen tussen actie & reactie, om te reflecteren en te kiezen, lijkt belangrijk te worden in deze tijd. Inderdaad is er veel meer over te zeggen en verder uit te werken. De komende tijd zal ik nog een artikel schrijven over zingeving in commerciele organisaties en over framing/reframing.
Maar ik nodig jullie (en anderen) ook van harte uit om je eigen ervaringen en inzichten hierover te delen in een artikel of column.
Hartelijke groet, Lenette
Wat een goed artikel/blog. Ook door de voorbeelden breng je een hele concrete verdieping van het onderwerp 'moreel leiderschap' aan waarmee de inrichting van de purpose van een organisatie op gebouwd kan worden. Dat is juist nodig in deze tijd van transitie: je kunt het niet halfbakken doen zoals jezelf al aangeeft.
Ik kijk uit naar naar jouw volgende artikel!