Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
De door Dirk-Jan genoemde argumenten zijn daardoor grotendeels ineffectief. Grote investeringen om van nature falende structuren te implementeren. Het probleem bij de overheid-ICT (maar ook buiten de overheid) is opdrachtgeverschap; zien dat ICT slechts een middel is. Versterking van interne leveranciers door CIO’s en de ICT gerichte opzet van de Gateway Reviews maakt de problemen alleen maar erger, zoals ik elders op deze site ook stel. Zie: http://www.managementsite.nl/21651/ict-internet/falende-ict-projecten.html
ICT dé enabler is om vernieuwingen binnen de overheid te realiseren? Middel en doel verwarren. En een schromelijke overschatting van ICT.
Laat ik voorop stellen dat de overheid gewoon veel geld kost. Daar kunnen we kort of lang over debatteren maar dat is gewoon zo. Daarnaast werken er bij de overheid veel zekerheidszoekers ofwel mensen met een groot gevoel voor onzekerheidsreductie. Ook dat is een groot goed, want ik moet er niet aan denken dat de bankiers van dit moment risicovol binnen de overheid gaan beleggen. Die zekerheidszoekers gaan voor de perfecte oplossing die niet bestaat. In dit geval zou wat meer ondernemerschap op zijn plaats zijn. Maar oh jee als de overheid een fout maakt staat het hele land op zijn kop. Overheid mag niet falen en mag ook niets kosten.
We kunnen best een aantal zaken anders doen. Maar dat gaat dan wel ten koste van bijvoorbeeld privacy bescherming. We verwachten van de overheid systemen als LinkedIn, en Facebook maar dan volledig veilig omdat je mee moet doen. Miljoenen gebruikers en het moet allemaal gratis (of heel goedkoop). Wellicht is het een idee om het DigId open te zetten voor reclame. Nee zonder gekheid, het moet, en kan anders.
ICT is duur, en we hebben een gebrek aan hoog opgeleide goede IT-ers. En er moet bezuinigd worden op onderwijs. Ik zie wel wat in een apart ministerie van IT met daaronder een pracht opleiding voor ambitieuze IT-ers, die onder aansturing van een aantal ouwde rotten in het vak die geen trek meer hebben in de ratrace van de consultancy praktijk les geven in ICT en tegelijkertijd mooie nieuwe systemen bouwen voor de overheid.
Oh ja en dan nog iets, zou het ICT bedrijf niet los moeten komen te staan van de politieke agenda, om de twee a vier jaar volledig van koers veranderen kost ook heel veel geld.
Je moet voor zo'n automatiseringsproject gewoon meerdere bedrijven inhuren met kortdurende contracten. En vooral niet kijken naar debiele slogans als "leading in business satisfaction", "professionalism in IT" en allerlei stompzinnige certificeringen. Dat soort dingen is meestal verdacht.
De bedrijven die je inhuurt (gewoon een handjevol techneuten en wat mensen die in staat zijn te verzinnen hoe een systeem eruit moet gaan zien) moeten bijvoorbeeld elke maand iets werkends opleveren. Dus niet na een maand een vage powerpointpresentatie, maar gewoon werkende software. Dat kan prima. Gebruikers, systeembeheerders en testers mogen vervolgens stemmen wat ze het beste vinden werken.
Op deze manier gaan de leveranciers concurreren op kwaliteit, niet op uurtarief of gebakkenlucht en leugens van verkopers. De prutsers stuur je gewoon naar huis. Aan mooie praatjes over "Enterprise Solutions" hebben we niets. Dat je het lang vol kunt houden in de automatisering door je slechts bezig te houden met vergaderen en het afleveren van Excel-sheets, stoplichtrapportages en pie-charts, moge duidelijk zijn. Maar daar zitten we dus niet op te wachten.
Amateuristisch of te kort door de bocht? Welnee. Er zijn meer ontwerp-, ontwikkel- en projectmanagementmethoden de vuilnisbak in gegaan dan dat er succesvolle software mee is geconstrueerd. Dat lijkt me eerder amateuristisch. Al is het pak nog zo mooi en het "white paper" nog zo overtuigend.
Is ICT tegenwoordig complexer dan vroeger en faalt het daarom? Welnee.. Het is allemaal precies hetzelfde als 20 jaar geleden. Er zijn alleen steeds meer mensen bijgekomen die totaal geen affiniteit hebben met techniek en die zich er toch mee zijn gaan bemoeien.
enkele malen in de clinch gelegen met de inspectie loonheffing en inspectie omzetbelasting
gelukkig zijn deze zaken opgelost maar het heeft heel veel tijd en energie gekost.
Omdat ik zelf alles deed heeft het gelukkig alleen mijn tijd gekost, advocaten inschakelen
kost een vermogen.
met vriendelijke groet,
B.Groot
adm. kantoor Groot,