Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Dat is een van de grote problemen van de traditionele management- en veranderliteratuur en managementopleidingen en daarom verandert er niets in grote bedrijven: het stille idee dat jij als persoon slimmer bent dat de anderen die er nu mee bezig zijn en iedereen samen in het netwerk van klanten en partners. Loslaten dat idee. Zie 'Deorganiseren in plaats van reorganiseren' hier: http://goo.gl/lO3UPs.
Mvg
Tony de Bree
Twitter: @dagboekbankier en @tonydebree
Dat vraagt dat je voortdurend moet ontwikkelen op professioneel en persoonlijk gebied om toegevoegde waarde te kunnen bieden. Voortdurend zal moeten leren en ontwikkelen anders verlies je meerwaarde en loop je gevaar de aansluiting te missen. Wil je als bedrijf mensen duurzaam aan je binden dan zul je een klimaat moeten scheppen waarin mensen optimaal gefaciliteerd worden in het leveren van maximale contributie aan de groep enerzijds, en maximale 'satisfactie' van de individu anderzijds.
Hoe je dat doet, laat bijvoorbeeld het Braziliaanse SEMCO in de praktijk zien. Alle vijf de punten in de eerste alinea (negeer de eerste twee zinnen!) komen daarbij duidelijk ter sprake. We weten ook prima hoe dat zou moeten. Biedt een helder organisatiekader waarbinnen mensen autonoom kunnen kiezen, regelen en coördineren. Informeer transparant en communiceer voortdurend in een open dialoog met elkaar. Niks spannends, helaas voor sterk command & control gestuurde bedrijven wel doodeng.
Je kunt als bedrijf, indien de context dat toestaat, ook besluiten gewoon geen medewerkers meer in dienst te nemen en op basis van aanbod en vraag mensen tijdelijk in wisselende samenstelling aan je te binden. Het bedrijf ontvangt dan de mensen die daadwerkelijk heel gericht waarde kunnen toevoegen. De individu kan dan voor bedrijven werken waarbij de eigen investering en dat wat aan vergoeding en vervulling wordt ontvangen optimaal is. Als bedrijf ben je dan in ieder geval een hoop kosten en overhead kwijt. Je kunt dan veel management, HR, Communicatie en OR medewerkers die je bij het duurzaam binden van medewerkers wel nodig hebt, nagenoeg opheffen. Die verliezen dan teveel waarde.
Alles staat in het teken van zelfstandigheid en ondernemerschap bij medewerkers. Sinds kort is een primeur in Nederland met XS2talent, waarbij de werkgever de mogelijkheid heeft de opleidingsbudgetten te individualiseren naar de medewerker. Dit betekent: een grotere inzetbaarheid en portabiliteit van werkgever naar werkgever.
Sparen uit bruto loon op naam van de werknemer op een individuele bankrekening is eindelijk mogelijk in Nederland!