Je stelt ambitieuze en uitdagende doelen. Je visualiseert het eindresultaat. Je maakt een stappenplan en deelt je doelen op in kleine hapklare brokken. Je zet een realistisch tijdpad onder je doel en je beschrijft je eerste stap. Je gaat na wat je tegen zou kunnen houden om je doel te bereiken. Kortom, je bent er helemaal klaar voor. Vastberaden om je doel te realiseren, want diep geworteld in je zit dat verlangen. Het verlangen om succesvol te zijn.
Zo ongeveer was Martijn ook te werk gegaan. Hij vertelde mij dat hij alle tips en adviezen had opgevolgd die hij kende. Hij had een doel geformuleerd waar hij helemaal voor ging. Hij had zijn redenen om zaken uit te stellen onderzocht en aangepakt. Hij had zijn focus bepaald. Maar na enige tijd moest hij vaststellen dat hij zijn doel nog steed...
Jan Paul Lottering
Eigenaar van De Site voor Zakelijke Workshops | MindWorkshops.nl
Dus, zorg dat je dingen doet die je leuk vindt, waar je energie van krijgt, dan heb je zo'n strak systeem helemaal niet nodig en gaat het bijna als vanzelf!
Marleen Olde
Als je een doel niet haalt, dan ligt dat lang niet altijd aan een gebrek aan discipline en wilskracht. Vaak is het 'gewoon' een verkeerd doel en heb je een ander, impliciet doel wel gehaald. Achterhalen wat dat achterliggende doel is, geeft zicht op je werkelijke behoeften en wensen, en als je die weet kun je voortaan betere doelen stellen.
Bijvoorbeeld, misschien is jouw achterliggende doel wel: ik wil lekker vrij en ongedisciplineerd creëren. Mooi om te weten, want dan kun je dat doel bevragen ('wil ik dit echt?') en als je dat doel werkelijk waardevol vindt, kun je daaraan vorm geven door projecten te kiezen waar deze vrijheid van pas komt, en projecten/doelen die veel discipline en orde vragen links laten liggen. Als je daarentegen merkt dat jouw onderliggende doel verouderd is, en niet meer geldt, dan kun je eerst eens als doel stellen: ik ga mijzelf discipline aanleren. :-)