Gelukkig Nieuwjaar. Of gelukkig… (een) Nieuwjaar (want het vorige…!). De klemtoon bepaalt nou net het gevoelsmatige verschil. Zo ben ik ook geboeid door de naweeën van de brand in Moerdijk. Dan heb ik het niet over die mensen die nog steeds hun ramen en deuren dicht hebben, omdat ze wel de mededeling hebben opgevangen dat ze dicht moesten,
maar de boodschap over de bevrijdende openstelling, die later volgde, hebben gemist. Welke deskundige moet je nu geloven na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk? De ministers kwamen in ieder geval ook hun auto niet uit bij hun recente bezoek.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) valt het wel mee, ook al hadden veel mensen gezondheidsklachten. De twintig hulpverleners die zich bij het ziekenhuis meldden met klachten, zoals geïrriteerde luchtwegen en prikkelende ogen, konden na controle weer naar huis, omdat de artsen niets afwijkends konden vinden. Toxicoloog Jacob de Boer zei tegen RTL Nieuws dat ‘het grote gevaar nog moet komen’. Hij denkt dat meer dan de helft van de vrijgekomen stoffen kankerverwekkend is. ‘Op het uitgebrande bedrijf lagen tal van stoffen opgeslagen die ook bij verbranding levensgevaarlijk zijn’, zei een andere toxicoloog, professor Jos Kleinjans in het AD. Op de lijst van de op het bedrijf opgeslagen stoffen die zondag werd vrijgegeven, stond bijvoorbeeld dimethylaniline, een stof die juist bij verbranding voor gifdampen zorgt. Kleinjans is bang dat er chemische verbindingen kunnen ontstaan die pas na weken van onderzoek kunnen worden vastgesteld.
Opvallend was in ieder geval wel dat vrij snel bekend werd gemaakt dat er geen gevaar voor de volksgezondheid was. Een dergelijk bericht, dat boeit mij nou. Mensen zeggen onbewust precies het omgekeerde van wat ze bedoelen. Hatelijke groeten op een kaartje aan iemand die je eigenlijk niet mag, is een bekende freudiaanse klassieker. Dit bedrijfsonderdeel gaan we absoluut niet verkopen, zegt de directeur en elke medewerker denkt vervolgens: dat gaan we dus verkopen.´Met alle respect´ mag er ook zijn. Als iemand dat regelmatig tegen je zegt, ga dan maar uit van het tegendeel. In Joseph Hellers roman Catch 22, moedigt een luitenant Scheisskopf het squadron diverse keren aan om hem te vertellen wat de reden is van hun slechte teamgeest en minimale prestatie. Een van de cadetten wil aan dit verzoek voldoen, ondanks waarschuwingen van zijn vriend. ´Ik wil dat iemand aan mij zegt of het mijn fout is dat wat er gebeurt… Ik wil dat het mij verteld wordt… Ik zal mij niet wreken´, bezweert luitenant Scheisskopf. ´Ik ben de man dankbaar die mij de waarheid durft te vertellen´. Clevinger probeert de luitenant te helpen. Het resultaat is dat hij voor de krijgsraad moet verschijnen en dat hij van verraad wordt beschuldigd.
Kortom: wat is nu de werkelijkheid over de gezondheidsrisico´s van Moerdijk? Voor 50+-ers was er overigens nog een zeer pijnlijk moment. In de vergelijking tussen de alertheid van het NOS-journaal en RTL-nieuws viel de vergelijking uit in het nadeel van de eerste. De NOS bestaat al 55 jaar, dan ben je wat minder gretig, hoorde ik een journalist op leeftijd verklaren. Oeps, ik word dit jaar…
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
Als je als journalist wordt uitgezonden om verslag te doen van een grote brand (Moerdijk, Amsterdam), dan wéét je dat dat niet zonder risico's is. Dus dan moet je niet achteraf gaan mekkeren dat je wellicht bent blootgesteld aan gevaarlijke stoffen.