In de praktijk zijn leidinggevenden erg druk en aan hun intentie ligt het zeker niet. De gemiddelde leidinggevende werkt meer uren dan de werknemers en is vaak ook buiten werktijd nog actief bezig met het regelen, organiseren en communiceren.
De huidige tijd heeft ook behoorlijk wat uitdagingen. Zoals bijvoorbeeld dat de supply chain niet goed werkt met alle nare gevolgen voor afnemers en klanten. Ook het vinden en behouden van goed personeel is een extra uitdaging geworden.
Al deze uitdagingen en toekomstige ontwikkelingen moeten de komende jaren in bedrijven geadresseerd worden. Er zijn geen ‘one size fits all’ oplossingen, maar het is duidelijk dat goed teamwork een cruciaal onderdeel is van de bedrijfsvoering.
Een goed team is in staat om de meer complexe problemen op te lossen, zeker als er sprake is van genoeg psychologische veiligheid. Psychologische veiligheid is ook een voorwaarde voor innovatie. Pas als medewerkers hun ideeën vrij kunnen uiten en durven te delen, ontstaan nieuwe ideeën en oplossingen. Helaas zijn veel teams daar nog ver van verwijderd. In de praktijk blijkt dat bijna 2 op de 3 medewerkers niet altijd zijn mening durft of wil geven.
Een goed team kan ook voelen als een warm bad, waarbij er verbinding is tussen de teamleden. Medewerkers die een gevoel van verbondenheid hebben met hun collega's en leidinggevenden, gaan graag naar hun werk. Een inclusieve, ondersteunende cultuur draagt bij aan de tevredenheid en betrokkenheid van medewerkers. Een fijn team zorgt ervoor dat medewerkers er niet eens aan denken om te vertrekken.
Een goed team ontstaat niet vanzelf. Hier moet aandacht, tijd en prioriteit voor zijn. Helaas komen wij nog in veel organisaties waar er amper tijd voor wordt genomen. Sommige teams komen maar een paar keer per jaar bij elkaar. En als er al vergaderd wordt, dan gaat het over inhoud en niet over hoe medewerkers de samenwerking ervaren en hoe ze als team verder kunnen groeien.
De tijd van leidinggevenden wordt door andere ‘belangrijke’ zaken opgeslokt:
- De Vergader Manie
Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, zitten veel leidinggevenden vast in een eindeloze stroom van vergaderingen. En laten we eerlijk zijn, als je eenmaal in een vergadering zit, is het bijna onmogelijk om eruit te ontsnappen. Al die vergaderingen zijn zeker niet altijd productief, het kan ten koste gaan van het bouwen van een sterk team. Het is tijd om die vergaderingen te verminderen en ruimte te maken voor teambuilding. - De Gouden Kooi van E-mails
We zitten als we niet oppassen vast in onze inboxen, constant reagerend op berichten en proberen die e-mailberg te verkleinen. Maar teambuilding vereist persoonlijke interactie, niet alleen het heen en weer sturen van e-mails. Dus, hoe zit het met het instellen van "e-mailvrije" tijd gedurende de dag om wat quality time door te brengen met je team? - Brandjes Blussen
Elke dag lijkt er wel een nieuw crisis te zijn die de aandacht opeist. Of het nu een klantprobleem is, een productiefout of een ruzie tussen collega's, er zijn altijd brandjes. Maar als je altijd bezig bent met blussen, hoe kun je dan de tijd nemen om je team op te bouwen? Misschien is het belangrijker om het toekomstig ‘blus’ team op te leiden, waardoor de brandjes eerder worden uitgetrapt. - De "Ik Heb Geen Tijd voor Plezier" Houding
Sommige leidinggevenden denken dat plezier en teambuilding totaal irrelevant zijn voor het bedrijfsleven. Ze geloven dat het werk serieus en zakelijk moet zijn, en dat er geen ruimte is voor lachen en grappen. Maar hallo, wie heeft er ooit gezegd dat plezier hebben en effectief werken niet hand in hand kunnen gaan? - De Magie van Micro-management
Sommige leidinggevenden zijn behekst door de kunst van het micro-management. Ze willen elk detail van elk project controleren want niemand kan het beter dan zij. Maar terwijl ze elk klein dingetje in de gaten houden, missen ze vaak het grote plaatje: het bouwen van een team dat zelfstandig kan werken.
Veel leidinggevenden begrijpen natuurlijk dat het bouwen van een goed team belangrijk is, maar er is altijd wel iets dat hun aandacht opeist. Het is tijd om teamontwikkeling als een prioriteit te zien, niet als een optionele taak.
En als je eenmaal een sterk team hebt, zullen al die vergaderingen, e-mails, brandjes en uitdagingen veel gemakkelijker te hanteren zijn. Dus, leidinggevenden: maak tijd voor je team, en je zult de vruchten plukken van een gelukkiger, productiever en succesvoller team!
Wil jij meer de diepte in?
Download dan gratis het Ebook ‘De roadmap naar een dreamteam’. Deze roadmap brengt je in zes stappen in beweging naar een daadkrachtig team met een effectieve en collegiale samenwerking.
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO