Leasebedrijf Ayvens zegt dat 2025 een belangrijk omslagjaar is. Elektrische bedrijfswagens voor het eerst goedkoper in gebruik dan de vertrouwde diesel-variant. Voor het eerst vallen de lease- en gebruikskosten van elektrische bedrijfswagens goedkoper uit: tot wel 20 procent. Dit ondanks het wegvallen van belangrijke subsidies. Ayvens verwacht groeiende vraag naar elektrische bedrijfswagens: 6 op de 10 bedrijfswagens die momenteel de weg op gaan zijn elektrisch aangedreven.
Ayvens maakte voor verschillende merken en modellen een berekening waarin onder andere de catalogusprijzen van de fabrikant en de veranderende BPM en wegenbelasting zijn meegenomen. Het prijsvoordeel voor elektrische bedrijfswagens is goed nieuws voor ondernemers die vaak in de binnensteden moeten zijn, zoals die uit de techniek en bouw.
Verknocht aan diesel
“Door de introductie van zero-emissie zones zien we dat inmiddels 60 procent van de bedrijfswagen-aanvragen voor elektrisch aangedreven voertuigen zijn. Toch zijn veel ondernemers nog verknocht aan diesel, vooral omdat ze denken dat het goedkoper is. Daarin hadden ze tot vorig 2025 belangrijk omslagjaar: elektrische bedrijfswagens voor het eerst goedkoper in gebruik dan vertrouwde brandstof-variant jaar gelijk, maar voor dit jaar en ook voor 2026 ziet het er heel anders uit”, zegt Roy Driessen, Sector Director Bedrijfswagen bij Ayvens.
BPM en subsidies
De ondernemersvrijstelling op de BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen) is per 1 januari dit jaar komen te vervallen. Ook als ondernemer betaal je nu deze aanschafbelasting. Daarnaast is de wijze van berekenen van de BPM voor bedrijfswagens gewijzigd. Deze is nu volledig afhankelijk van de CO2-uitstoot, in plaats van een percentage van de netto catalogusprijs. Ondernemers betalen vanaf dit jaar € 74,41 aan BPM per gram CO2-uitstoot. De impact van de BPM op de prijzen van brandstofbussen is groot.
Kansen in de installatiebranche
Doekle Terpstra van Techniek Nederland is blij met deze ontwikkeling. “Voor veel installateurs is het duur en tijdrovend om de binnensteden in te komen. Dat elektrische bedrijfswagens dit jaar ten opzichte van bedrijfswagens op brandstof goedkoper in gebruik zijn geworden, is een positieve ontwikkeling. Op elektrische bestelauto’s is geen BPM van toepassing. Dat moet ook in de toekomst zo blijven, anders wordt de elektrische variant op termijn weer duurder dan die op brandstof.”
Directeur Marketing Paul van Dorp van technisch dienstverlener Van Dorp, met 1.600 medewerkers en 1.000 voertuigen in Nederland: “Als familiebedrijf vinden we duurzaam ondernemen belangrijk en we hebben al vroeg geïnvesteerd in een elektrisch wagenpark. Door de invoering van de emissievrije zones is dit in een stroomversnelling geraakt. Maar er is een grote groep collega’s die de stap nog moet maken. Een mooiere stimulans als deze is er volgens mij niet."
Kloppen de TCO-cijfers?
Bij de TCO heeft Ayvens gekeken naar de TCO van bedrijfswagens inclusief verbruikskosten (stroom). Hierin is rekening gehouden met variabele laadtarieven om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te komen. Gebruik van de bedrijfswagen is natuurlijk ook erg bepalend voor de verbruikskosten. De laadinfrastructuur is hierin niet meegenomen. Ayvens ziet dat dit ook per bedrijf verschilt. Maak je gebruik van publieke laadvoorzieningen? Heb je al een laadvoorziening op de zaak? Regel je een laadpunt bij de medewerker thuis? Hier ziet Ayvens dat veel bedrijven al laadfaciliteiten hebben en er vooral gebruik gemaakt wordt van openbare laadvoorzieningen.
Bron: Ayvens
Lees ook: Installatiebranche zet in op emissievrij en efficiënt werken
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>