De gelegaliseerde diefstal van Vroom & Dreesman

Actueel

Het al jaren kwakkelende warenhuisconcern Vroom & Dreesman is dan toch failliet. Na talloze reorganisaties en schaamteloze verrijking door private equity firma’s, waaronder de huidige eigenaar Sun Capital Partners Inc., is het doek voor V&D definitief gevallen.
Vroom & Dreesman is niet met zijn tijd meegegaan, heeft de aansluiting op e-commerce gemist en is teveel in het kleurloze middensegment blijven hangen. Dat is de ene kant van het verhaal. De andere is dat het bedrijf al jaren een speelbal is van private equity.

Leeggezogen warenhuis
Opeenvolgende eigenaren hebben Vroom & Dreesman financieel leeggezogen door de overnamesom als schuld bij het bedrijf neer te leggen, met hoge rentelasten als gevolg. Daarnaast hebben de eigenaren het onroerend goed van Vroom & Dreesm...


Grimbert Rost van Tonningen
Pro-lid
De eigenlijke boosdoener is het beruchte KKR die al het onroerend goed heeft verkocht en daarna Sun Capital stom genoeg bereid vond om het uitgemergelde bedrijf te te kopen. De pers, het management, banken, de OR en vakbonden keken ernaar, maar deden niets. Misschien kon dat ook niet, wetten zeker de faillissementswet is achterlijk in Nederland (niet gericht op herstel maar afwikkeling), maar als iedereen slaapt zelfs als een partij als KKR aanrukt is iedere nieuwe wet waste of time
Marcel Reijnen
Als OR adviseur verbaas ik me er steeds weer over waarom ondernemingsraden hier niet tijdig en afdoende op reageren. Het kan wel, maar dan moet je wel strategischer gaan denken en je nek durven uitsteken! Als argument wordt vaak gebruikt dat we er geen verstand van hebben en het management zal toch wel weten wat het doet? Als dat je overtuiging is kun je jezelf als OR net zo goed opheffen.
Peter Ravestein
De hele neoliberale ideologie is er eentje van gelegaliseerde diefstal. Er zijn twee manieren om privaat bezit te verliezen: snel, geweldadig en illegaal óf langzaam en legaal zoals hier is gebeurd.

Meer over Het spel om poen en prestige